UE cere Guvernului sa returneze romanilor banii luati din taxa auto,adica aproximativ 225 milioane de euro, indiferent cum se va schimba aceasta. Momentan, autoritatile de la Bucuresti tac
Potrivit Adevarul Comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca Guvernul Romaniei ar trebui sa garanteze ca va returna taxa de inmatriculare, chiar si in cazul in care legislatia va fi modificata si Romania nu va fi trimisa la Curtea Europeana de Justitie."Autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca vor da banii inapoi; in caz contrar, vor continua procedurile", a declarat Laszlo Kovacs. Oficialul european a mai spus ca a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre acest subiect.

Potrivit acestuia, procedura impotriva taxei auto din Romania a fost declansata pentru ca legislatia romaneasca este discriminatorie, intrucat taxa pentru masinile la mana a doua este mai mare decat cea pentru cele noi. „O taxa auto ce ar tine cont de nivelul de emisii de dioxid de carbon ar fi desigur acceptata, dar legea nu poate avea ca principal criteriu varsta masinii. M-am inteles cu primul-ministru ca Romania sa-si reconsidere pozitia", a mai declarat Kovacs.

http://www.adevarul.ro/articole/banii-inapoi-pentru-taxa-auto/333652

Cotidianul mai adauga ca intr-un alt caz asemanator cu cel al Romaniei, Curtea Europeana de Justitie a hotarit returnarea banilor chiar si dupa modificarea nivelurilor taxei. La inceputul acestui an, CEJ a decis ca taxa impusa de guvernul polonez pentru masinile second-hand importate din UE a fost ilegala pentru ca era mai mare decit cea pentru vehiculele vechi inmatriculate in tara. Astfel, CEJ a obligat guvernul polonez sa returneze accizele platite de cei care au inmatriculat masini second-hand de la aderarea Poloniei la UE, in 2004, si pina in decembrie 2006, cind taxa a fost schimbata. Polonia a modificat legea, astfel ca acciza n-a mai depins nici de virsta vehiculului si nici de provenienta lui. Taxa romaneasca este insa putin diferita de cea poloneza. Aceasta nu face diferenta de provenienta si astfel nu incalca flagrant tratatul UE, ci doar prin efecte. Ministerul Finantelor n-a vrut sa comenteze declaratiile comisarului Kovacs, promitind reactii abia dupa intilnirea tete-a-tete cu oficialul european pentru Taxe de saptamina viitoare. La rindul lui, Guvernul a refuzat sa-si prezinte ieri punctul de vedere.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16012&art=39680&cHash=19982fa53b


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.