Presedintele nu a reusit sa bifeze in dreptul „avantajelor" decat propulsarea PLD in Parlamentul European.
Invalidarea referendumului desfasurat duminica pentru introducerea scrutinului uninominal majoritar l-a pus pe Traian Basescu, dupa multa vreme, in situatia de a pierde puncte la capitolul imagine. Participarea modesta la vot s-a repercutat asupra „relatiei" sale directe cu romanii, exploatata la maximum in razboiul cu adversarii politici, prin sintagma „intoarcerea la popor".

Presedintele Basescu nu a reusit nici impunerea propriei variante de uninominal, nici anihilarea UDMR prin incurajarea adversarilor Uniunii din sanul maghiarimii. PD nu s-a detasat in castigator categoric al europarlamentarelor, iar sanctionarea prin vot a PNL nu s-a dovedit un pariu inspirat.

Traian Basescu a recunoscut, dupa inchiderea urnelor, ca rata mare a absenteismului se constituie intr-o lectie inclusiv pentru el. Singurul repros pe care si l-a facut seful statului este in legatura cu timpul scurt alocat explicarii importantei participarii la referendum. Restul criticilor i-au vizat pe membrii guvernului, mass-media si politicieni. Cabinetul Tariceanu a fost acuzat ca a amplasat inadins sectiile de votare pentru referendum la etajul imobilelor in care s-a organizat scrutinul.

Traian Basescu a invinovatit si presa pentru slaba informare a cetatenilor asupra beneficiilor scrutinului uninominal majoritar. Liderii politici au fost inclusi in „rechizitoriul" presedintelui din cauza ca i-au indemnat pe oameni sa boicoteze referendumul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.