Potrivit primelor estimari facute de institutele de sondare a opiniei publice, clasamentul partidelor se schimba dramatic dupa alegerile de ieri. Pe primul loc s-a instalat PD cu aproximativ 32 %, urmat de PSD cu 22%, PNL cu 16%, PLD cu 7 %, UDMR cu 6%, PNG cu 4%, candidatul independent Laszlo Tokes cu 3%, PRM cu 3%.
Rezultatele sugereaza ca democratii au beneficiat din plin de transferul de credibilitate dinspre seful statului, ca liberalii au dat lovitura prin marirea pensiilor, atingandu-si in acest fel tinta propusa si
ca PSD nu poate reveni la succesele anterioare cu actuala conducere. In acelasi timp pentru prima data extremistii lui Vadim Tudor sunt eliminati din jocul politic, iar PNG, celalalt partid populist, ar putea sa nu stranga suficiente simpatii pentru a accede in urmatorul legislativ. Analistii politici vorbesc dupa aceste alegeri atat despre lipsa de reprezentativitate a partidelor care sustin guvernul Tariceanu, cat si despre scaderea legitimitatii presedintelui Basescu in conditiile invalidarii referendumului pentru introducerea votului uninominal majoritar.

Conform estimarilor sociologilor, peste 80 la suta dintre romanii care au participat la referendum au votat pentru schimbarea sistemului electoral actual si alegerea parlamentului in varianta uninominala propusa de Traian Basescu. Reprezentantii CSOP care au facut sondaje la iesirea de la urne la comanda Realitatii TV sustin ca votantii tuturor partidelor doresc in proportii covarsitoare votul uninominal: peste 70 la suta din electoratul UDMR sustine acest sistem sI peste 80 la suta din electoratele PD, PSD, PNL, PLD au votat varianta Basescu. Cu alte cuvinte, reformarea sistemului electoral trebuie sa devina o comanda sociala pentru partidele parlamentare. Estimarile CSOP scot la iveala si faptul ca participarea celor cu studii superioare a fost mult mai mare decat a celor cu pregatire medie, iar in mediu urban s-a votat mai mult decat la sate.

Pe de alta parte participarea scazuta la vot, in jur de 30%, scoate in evidenta nu doar apatia romanilor sau lipsa mizei scrutinului, ci si incapacitatea politicienilor de a antrena electoratul in primul test dinaintea alegerilor generale de anul viitor.

Romanii nu s-au lasat

sedusi de partidele politice pentru a merge sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European. Nici presedintele Traian Basescu nu se poate lauda cu un rezultat mai bun.
Analistul politic Cristian Pirvulescu socoteste ca "mesajele disperate" ale lui Traian Basescu de a aduce oamenii la vot nu au mai prins si ca presedintele ar putea avea o problema de legitimitate daca scoate la vot mai putini alegatori decat in luna mai: "Traian Basescu a riscat un referendum, l-a transformat intr-un pariu personal si ar putea fi primul sau esec in termeni de sustinere, punand intre paranteze succesul din 19 mai". Pe de alta parte, politologul Catalin Avramescu este de parere ca Basescu nu va trece printr-o criza de credibilitate, "de vreme ce nici partidele nu vor reusi sa obtina un rezultat mai grozav". Explicatia acestui fenomen - spune Avramescu - sta in faptul ca "multi romani au inteles ca scrutinul european nu are nici un fel de miza, fiind dezgustati de amanarea alegerilor si de circul Guvernului".

Conform sociologului Mircea Kivu, in cazul in care referendumul pentru votul uninominal nu va fi validat, Basescu va inregistra un esec, deoarece "absenteismul poate fi interpretat ca o atitudine anti-Basescu". De alta parere este insa directorul IMAS, Doru Petruti, care crede ca "presedintele o sa cada tot timpul in picioare, avand in vedere ca, dupa doi ani de mandat, cota lui de popularitate este foarte mare, si trece de 50%". In ceea ce priveste legitimitatea Guvernului, Pirvulescu nu crede ca ar avea ceva de pierdut, deoarece si-au propus un scor de 15%, care nu e departe de realitate, insa "scorul peste pragul electoral al PLD va crea mari dificultati PNL, care va avea o problema de credibilitate in randul propriului electorat".

Interesul scazut al romanilor pentru vot mai este cauzat si de greselile de comunicare ale politicienilor, precum si de discursul demagogic, precizeaza sociologii. Mircea Kivu sustine, astfel, ca "in campania pentru referendum nu s-a auzit decat o singura voce si politicienii s-au ferit de discutii in contradictoriu". In schimb, directorul IMAS, Doru Petruti, considera ca apatia electoratului tine si de campania electorala "extrem de slaba, firava si lipsita de mesaj".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.