Accidente de masina, furt de telefoane, indigestii, intilniri neprevazute, surprize de tot felul. Privita din culise, campania electorala arata parca mai bine decit tot ce s-a vazut pe scena.

Declaratii anoste, oferte neinteresante, spectacol politic - deloc. Privita de aproape, insa din perspectiva candidatilor, campania a fost plina cu intimplari memorabile, cele mai multe dintre ele fiind inca inedite. Politicienii au iesit in strada, iar gestul nu putea ramine netaxat. Reporterii Cotidianului au stat de vorba cu o parte dintre candidatii celor 13 formatiuni politice participante la aceasta campanie, incercind sa descopere cele mai trasnite situatii in care acestia s-au aflat in ultimele 30 de zile.

Candidatul UDMR Sogor Csaba a vazut moartea cu ochii, acum doua zile, pe o sosea din judetul Covasna. Masina pe care o conducea cu o viteza de 90 km/h era sa se rastoarne dupa ce una din roti a explodat. Povesteste un martor ocular, candidatul UDMR Gyorgy Frunda, care se afla in masina din spate: “Eram in coloana in judetul Covasna si, la o viteza de aproximativ 90km/h, a explodat roata din stinga fata a masinii colegului Sogor Csaba. Era imediat dupa o depasire si a fost un moment critic pentru ca masina s-a rasucit si a ramas perpendiculara pe carosabil. Era un Cielo destul de vechi. A reusit sa redreseze masina, dar cu totii ne-am speriat pentru ca putea sa se rastoarne foarte usor. Am avut noroc pentru ca partea carosabila era uscata”.

Tot intr-un incident cu masina a fost implicat si Sebastian Bodu, eurocandidatul PD, care “a luat un cui” in cauciucul masinii sale luxoase, proaspat achizitionata. “Masina noua (n.red - BMW seria 3 Coupe) putea sa ruleze cu pana de cauciuc, aparea un semnal rosu acolo, dar n-am stiut ce inseamna. M-am oprit, m-am uitat, dar parea in regula. Nu mi-am dat seama ca e spart si-am mers pe janta pina am distrus cauciucul. Evident ca n-aveam cum sa ajung la Calarasi asa si m-am oprit in Lehliu Gara, cea mai apropiata localitate, sa fac pana. Prima data m-am dus la un service care avea numai poze cu PNG si am zis ca aici nu pot sa intru, ca iau bataie”, povesteste amuzat Bodu. Intr-un final, democratul si-a rezolvat problema la un service prea marunt pentru bijuteria lui de masina. Aici nu l-a recunoscut nimeni si totusi “se uitau aia la mine de parca ar fi vrut sa spuna, domne' ce cauti tu aici cu masina asta printre carute...”.

Candidatul PSD Daciana Sarbu a avut parte de o experienta placuta la Sannicolaul Mare, dar care, ulterior, s-a transformat intr-una foarte neplacuta. A mincat pe nerasuflate o farfurie intreaga de jumari de porc, apoi i s-a facuit rau. “Eram in curtea unor oameni din Sannicolaul Mare, unde tocmai taiasera porcul si le-am zis ca jumarile sint alimentul meu preferat la fiecare masa de Craciun. Se uitau toti la mine cu mirare, ca am mincat o farfurie intreaga de jumari. Nu ma puteam opri si mi s-a facut rau, la propriu”, povesteste Daciana. Ea spune ca “e cea mai buna masa pe care a avut-o in campanie” pentru ca de obicei maninca proviziile de la pachet: sandvisuri, banana, ciocolata. “Au fost locuri in care n-am putut minca deloc si am facut foamea”. Daciana isi aminteste “cea mai placuta experienta” din campanie: la Petrosani, cind l-a convins pe seful filialei locale a PSD sa cumpere un catel. “Eram intr-o piata si cineva vindea un ciine, un Ciobanesc mioritic, cu 3 milioane de lei. Era atit de dragut, ca nu-l puteam lasa acolo...”. Cea mai nefericita zi a fost - mai spune Daciana - “intr-o zi la Vulcan, unde a trebuit sa facem fata unui frig insuportabil. Batea un vint atit de tare incit nu puteai sta in picioare. Am plecat de acolo imediat...”. Tot cu povesti culinare a ramas si Cozmin Gusa din campania electorala: “Am mincat prin benzinarii. Sint specialist deja. Mincarea de la Petrom e foarte proasta, la OMV e mai buna. Am mai mincat la McDonald's, ceea ce nu fac niciodata. In fine, am mincat pe unde am apucat, pe la hoteluri, noaptea, cind ajungeam...”.

Mai norocoasa, Adina Valean, candidata PNL, s-a hranit in campanie cu “mititei pesedisti”. “Intr-o comuna din Galati, acolo unde am oprit caravana electorala, am fost invitati la o actiune organizata de PSD. Ne-au tratat si pe noi cu mititei pesedisti, foarte buni, de altfel. Eu am mincat doi. Am primit si un pliant cu Adriana Ticau (candidat PSD). Am inteles ca inaintea noastra trecuse si o echipa de la PD. Probabil ca si ei au fost tratati cu mititei”, povesteste Adina Valean.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.