In timp ce tarile lumii cauta solutii la provocarile venite din partea problemelor de mediu si a resurselor energetice epuizabile, Romania pare putin preocupata de a se conecta la tendintele globale in domeniul energetic, cu accent pe eficienta si regenerabile.

Cristina Filip, partener la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Attorneys & Counselors, a criticat vehement pasivitatea statului cu privire la noile tendinte pe plan mondial in ceea ce priveste domeniul energetic. "Energia regenerabila va schimba fizionomia economiei globale.

Noi intarziem sa ne conectam la aceasta piata globala. Nu contribuim la dezvoltarea tehnica si nu formam noua generatie de oameni educati si specializati in aceasta directie. In plus, nu construim infrastructura paralela si nu asiguram instrumente de finantare pentru aceasta piata", a declarat Filip, in cadrul Forumului Regional de Energie organizat de Forum Invest.

Ea a adaugat ca, in ciuda boomului imobiliar, guvernul nu a supravegheat standardele de eficienta energetica a constructiilor, astfel incat, in curand, chiar si la cladirile de generatie 2000, vor fi implicate costuri suplimentare pentru adaptarea la noi standarde de eficienta.