Printre cei 141 de artisti de la care Ministerul Culturii a cumparat lucrari in valoare de 500.000 de euro se numara si trei dintre membrii comisiei care a decis ce va fi achizitionat si ce nu

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat in luna octombrie ca va cumpara lucrari de arta plastica romaneasca, in valoare totala de 500.000 de euro, pentru colectiile Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC). Comisia care a evaluat lucrarile a fost compusa din Ruxandra Demetrescu - presedinte, Mihai Oroveanu, Gheorghe Vida, Oana Tanase, Radu Solovastru, Ioana Vlasiu, Dan Palade, Dan Covataru si Joanna Grevers. Au fost selectate pentru achizitionare 197 de lucrari de la 141 de artisti, fotografi, sculptori si regizori romani contemporani, printre care Sorin Ilfoveanu, Roman Tolici, Gili Mocanu, Peter Jacobi, Mircea Corneliu Spataru, Florin Mocanu, Raluca Demetrescu, Suzana Fantanariu si Thomas Ciulei. Comisia s-a intrunit pe 10 noiembrie, in spatiile MNAC din Teatrul National Bucuresti.

In ceea ce priveste membrii comisiei, numele lui Dan Palade (Seful Biroului Restaurare - Muzeul de Arta din Timisoara), Radu Solovastru (decanul Universitatii de Arta din Cluj) si cel al lui Dan Covataru (sef catedra pictura, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Iasi) se regasesc pe lista artistilor ale caror lucrari vor fi achizitionate. De la Dan Palade, MNAC va capata sapte lucrari (sase tehnici mixte si un ulei pe pinza, potrivit listei de pe site-ul Ministerului Culturii, sau un ulei pe pinza si citeva desene, potrivit declaratiilor lui Mihai Oroveanu), de la Covataru, un bronz, si de la Solovastru, doua lucrari in ulei pe pinza, potrivit MCC.

Secretarul de stat din MCC Virgil Nitulescu a explicat ca el nu stie nimic despre aceasta coincidenta si ne-a recomandat sa il contactam pe directorul general al MNAC, Mihai Oroveanu. Acesta a declarat ca s-a procedat astfel: la evaluarea ofertelor, membrul din comisie care depusese dosar pentru achizitionarea lucrarilor sale parasea sala in care deliberau colegii lui. Oroveanu a mai facut o precizare, ieri, in cadrul unei conferinte de presa: lista cu lucrarile selectionate de comisie, aparuta pe site-ul Ministerului Culturii, contine anumite erori. In cazul unor artisti, nu au fost publicate doar titlurile selectate, ci si anumite lucrari din oferta prezentata de acestia.

Initial, comisia mai numara inca doi membri: criticul de arta si profesorul Adrian Guta si proprietarul galeriei H'Art, Dan Popescu. Primul a declarat pentru Cotidianul ca a fost contactat telefonic si a acceptat sa fie membru, dar, din cauza unei schimbari in program, nu a putut fi prezent cind comisia s-a intrunit si nu stie ce achizitii se vor face. In schimb, Dan Popescu a afirmat ca a fost contactat telefonic si ca a refuzat sa fie membru al comisiei. Cu toate acestea, in comunicatul de presa, Popescu figureaza in aceasta calitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.