Patru nave s-au scufundat in stramtoarea Kerci din nordul Marii Negre in urma uneia dintre cele mai puternice furtuni din ultimii 100 de ani. Printre vasele avariate se numara un petrolier inregistrat in Rusia, din care s-au scurs tone de petrol, generand un dezastru ecologic pentru o zona cu un mediu sensibil. Zeci de mii de pasari, acoperite de pacura grea si incapabile sa mai zboare, au murit, majoritatea in partea rusa a stramtorii. Poluarea a ucis pesti si chiar delfini, potrivit agentiilor de mediu.

Alte doua nave ruse transportau cateva mii de tone de sulf. "Dupa investigatiile facute de scafandri in cazul vasului Kovel (aflat in apele teritoriale ucrainene), s-a stabilit ca nava are o gaura intr-o parte, capacele celor doua cale au fost distruse si suflul s-a scurs in mare", a anuntat Ministerul ucrainan al Mediului. Intr-un comunicat se spune ca anchetatorii rusi au descoperit ca acelasi lucru s-a intamplat Nahicevan, vasul care s-a scufundat in apele teritoriale ruse.

Un grup de experti UE in probleme de mediu au ajuns ieri la Kiev. Cercetatorii se vor deplasa in stramtoarea Kerci pentru a evalua impactul furtunii si pentru a oferi consiliere pentru refacerea ecosistemului, informeaza NewsIn.

Furtuna a lovit cel mai puternic in stramtoarea Kerci, care separata Rusia de Ucraina si leaga Marea Azov de Marea Neagra, dar vantul a dus cea mai mare parte a petrolului deversat inspre tarmul rus.