De la inceputul acestui an, 106 jurnalisti au murit in timpul exercitarii profesiei, in 28 de tari, dintre care 45 au pierit in Irak, tara in care isi pierd viata in mod violent cei mai multi jurnalisti, conform World Association of Newspapers (WAN).

Numarul reporterilor ucisi anul acesta se apropie de cifra record din 2006 (110 morti), iar cei care si-au pierdut viata in Irak anul acesta ridica la 150 numarul jurnalistilor care au murit in aceasta tara din 2003 incoace. WAN a salutat in raportul sau crearea in luna septembrie a unui grup pentru securitatea in media irakiana (IMSG) "mai ales pentru ca a fost fondat chiar de jurnalisti", comenteaza autorii raportului.

Pe de alta parte, organizatia critica faptul ca in tarile din regiunea Golfului Persic/Arab, exista un echilibru "mediocru", de vreme ce "controlul guvernamental asupra presei este extrem de rigid"; media din Teritoriile palestiniene a observat de altfel cum situatia s-a inrautatit dupa ce islamistii Hamas au luat controlul in Fasia Gaza, in luna iunie. Presa palestinana "este obligata" sa scrie in favoarea Al Fatah in Cisiordania si a Hamas in Gaza, "pentru a putea munci in siguranta, lucru care ii compromite obiectivitatea", mai noteaza raportul WAN.

In Asia, inclusiv Orientul Mijlociu, unde se gasesc "unele dintre regimurile cele mai represive din lume" au murit 12 jurnalisti in perioada dintre lunile iunie si noiembrie, iar jumatate dintre ei numai in Pakistan. In Afganistan a fost ucis un reporter, iar potrivit WAN toti jurnalistii care acopera teme sensibile in aceasta tara sunt in pericol sa fie asasinati "in orice moment", avertizeaza WAN, care noteaza ca in Europa si Asia Centrala ostilitatea fata de media independenta si de opozitie, ca si tentativele de "a-i reduce la tacere", ar putea aparea in mai multe tari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.