Ultima rectificare bugetara din 2007 a fost aprobata pentru a reduce deficitul bugetului consolidat cu 0,3%.
„Deficitul bugetar a fost diminuat cu 1,16 miliarde, pina la 9,5 miliarde de lei, reprezentind 2,4% din PIB“, a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a precizat ca prin aceasta rectificare s-a mentinut nivelul veniturilor, dar a fost redus cel al cheltuielilor cu valoarea diminuarii deficitului. Principalul beneficiar al rectificarii este Ministerul Muncii, care a primit 814 milioane de lei. „Vor fi suplimentate cu 30% fondurile destinate pensiilor agricultorilor pentru lunile noiembrie si decembrie. In plus, s-au majorat sumele pentru platile alocate de stat pentru copii si pentru asigurarea sprijinului pentru incalzire“, a spus Vosganian. Bani in plus a primit si MIRA, Ministerul Justitiei si Ministerul Culturii. „La inceputul lunii noiembrie am dat un semnal privind ritmicitatea si disciplina cheltuielilor, din acest motiv am operat reduceri la majoritatea ordonatorilor de credite. Astfel, la aceasta rectificare au fost diminuate cheltuielile mai multor ministere. La Ministerul Muncii s-au redus cu 150 de milioane de lei, la Agricultura cu 100 de milioane de lei, la Aparare cu 380 de milioane de lei, la Educatie cu 430 de milioane de lei, iar la MEC cu 314 milioane de lei. In plus, are loc o scadere cu 285 de milioane de lei a creditelor externe“, a precizat ministrul.

Pentru a tine sub control cheltuielile bugetare in utlimele doua luni ale anului, stiindu-se ca in noiembrie si decembrie se cheltuieste cel mai mult, Ministerul Finantelor va tine sub observatie ordonatorii principali de credite, astfel incit excedentul bugetar de 0,3% din PIB obtinut la sfirsitul primelor zece luni ale anului, cumulat cu deficitul programat de 2,4% din PIB, sa nu creeze dezechilibre macroeconomice. „Ministerele vor fi strict monitorizate si vom constitui o comisie care va evalua cheltuielile si care va fi formata din presedintele ANAF, secretarul de stat responsabil de buget si seful controlorilor care avizeaza deschiderea de credite bugetare. Comisia va monitoriza foarte strict exercitiul bugetar pentru atingerea tintelor macroeconomice“, a precizat Vosganian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.