Oameni de afaceri precum Dorin Cocos, Dan Besciu si Sorin Creteanu au in concesiune mii de metri patrati in buricul Bucurestiului platind o redeventa lunara cuprinsa intre cinci si maximum 70 de euro metrul patrat. Aceasta in conditiile in care, conform Metodologiei de calcul a evaluarii terenurilor din domeniul public si privat al municipiului Bucuresti ce urmeaza sa fie concesionate, in zonele bune ale Capitalei un metru patrat concesionat costa intre 400 si 700 de euro.

SC Imopost Developments SA Bucuresti, firma omului de afaceri Sorin Creteanu, plateste 50.501 euro pe an,pentru un teren cu o suprafata de 712,77 situat adiacent imobilului din Str. Matei Millo nr. 10, sector 1, potrivit Hotaririi de Consiliu nr. 351/2007. Conform calculelor, omul de afaceri plateste anual aproximativ 70 de euro pe metrul patrat concesionat. Conform Metodologiei de calcul insa, in aceasta zona metrul patrat concesionat costa aproximativ 700 de euro. „Terenul va fi folosit pentru construirea unui imobil de birouri si garaje subterane, redeventa anuala va fi stabilita conform Metodologiei aprobata prin Hotarirea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 21/2006“, se precizeaza in hotarirea de consiliu care a aprobat aceasta concesionare pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire. Concesionarea s-a facut fara licitatie, desi Comisia Juridica si de Disciplina a dat un aviz pe 03.03.2007, prin care preciza ca, „avind in vedere suprafata ce urmeaza a fi concesionata, era oportuna organizarea unei licitatii“.

Astfel, conform metodologiei, redeventa anuala pentru acest teren ar trebui sa fie de aproximativ 490.000 de euro, adica de peste opt ori mai mult decit cea stabilita in contractul de concesionare.

Firma Euro Hotels a concesionat 518 mp in Strada Polizu nr. 6 pentru a-si extinde hotelul Euro Hotels International situat la nr. 4. Pentru acest teren, firma plateste o redeventa anuala de 60 de euro pe mp, in timp ce in aceasta zona un metru patrat concesionat este de aproximativ 660 de euro pe mp, potrivit Metodologiei de calcul. Omul de afaceri a incercat sa concesioneze terenul fara licitatie, in aprilie anul acesta, cind, desi primarul general Adriean Videanu si viceprimarul de atunci, actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, si-au dat acordul, proiectul de concesionare fara licitatie a fost respins de consilierii municipali. O saptamina mai tirziu s-a hotarit concesionarea terenului prin licitatie. La faza finala a licitatiei s-au calificat trei firme: firmele Euro Hotels International, Com Trans Viaggi si Dalli Exim, licitatia fiind cistigata de prima firma, la care actionari sint oamenii de afaceri Dorin Cocos si Sorin Besciu. Cea de-a doua firma participanta, Com Trans Viaggi, se ocupa cu „activitati ale agentiilor de voiaj si ale touroperatorilor, activitati de asistenta turistica“ si are sediul in camera 202 din hotelul Euro Hotels International.