Comisia de eliberare conditionata din Penitenciarul Rahova a avizat pozitiv vineri eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. El s-ar putea sa nu se mai bucure de decizie, pentru ca mai avea de executat doar 16 zile de inchisoare.
Avizul de eliberare conditionata a lui Miron Cozma a fost dat vineri in unanimitate de comisia Penitenciarului Rahova, in conditiile in care fostul lider al minerilor mai avea de executat doar 16 zile de inchisoare. Miron Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema, in 15 februarie 1999, la 18 ani de detentie pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura cu mineriada din 1991, soldata cu caderea guvernului Roman. Sentinta de condamnare a lui Cozma s-a dat dupa o alta mineriada, de la Costesti-Vilcea, din ianuarie 1999, ca apoi sa mai fie declansata una in februarie 1999, la Stoenesti-Olt, cind liderul minerilor din Valea Jiului a fost arestat. Revolta minerilor dupa aflarea sentintei Curtii Supreme de Justitie, din 15 februarie 1999, nu a facut decit sa confirme argumentele pe baza carora instanta suprema si-a formulat decizia, respectiv capacitatea lui Miron Cozma de a manipula masele de mineri din Valea Jiului, spulberind pledoariile avocatilor liderului minerilor, care si-au construit apararea sustinind ca inculpatul a fost “prizonierul” mineriadei din septembrie 1991, nu conducatorul ei.

Instanta suprema a decis ca, dupa executarea intregii pedepse, lui Cozma sa-i fie interzise drepturile civile, timp de sapte ani, precum si intrarea in orasele Petrosani si Bucuresti, timp de cinci ani. Dupa gratierea din 2004 ale unor fapte ale lui Cozma, acesta a ramas sa execute zece ani si a beneficiat de o reducere a pedepsei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.