Parlamentul European a dat ieri raspunsul la decretul italian privind expulzarile, care a fost pus fata in fata cu directivele europene privind libera circulatie
. Europarlamentarii romåni s-au aflat in tabere diferite la Strasbourg. Varianta sustinuta de PSD si PNL a cåstigat. PD, care face parte din grupul popularilor, a ales sa tina partea comisarului european Franco Frattini, incriminat de socialisti. Dupa cazul Mailat, Frattini l-a criticat pe premierul Prodi ca a eliminat orice restrictii de intrare. Rezolutia adoptata ieri arata ca expulzarile nu pot fi colective si nici facute pe criterii etnice. Rezolutia PE va capata greutate doar daca Comisia Europeana va emite o recomandare adresata Italiei.

Rezolutia depusa de socialistii, liberalii, Verzii si Stanga Unita din Parlamentul European a fost votata ieri in plenul legislativului de la Strasbourg cu 306 voturi pentru si 186 impotriva, ceea ce a eliminat sansele ca rezolutia propusa de populari sa mai fie votata. Documentul este practic raspunsul dat de legislativul european decretului italian privind expulzarea si serveste drept recomandare pentru Comisia Europeana
. Acum se asteapta reactia CE, in functie de care textul decretului italian ar putea fi modificat pentru a nu incalca directivele europene. Initiativa sustinuta de PSD si PNL a castigat in fata celei sprijinite de PD. Presedintele Grupului liberalilor (ALDE), Graham Watson, a declarat ca textul decretului italian in baza caruia au fost expulzati mai multi cetateni romani nu este conform cu legislatia UE. Documentul recomanda CE sa actioneze imediat pentru initierea unei strategii globale pentru incluziunea sociala a romilor. Documentul adoptat aminteste ca Directiva 38/2004 prevede posibilitatea de expulzare a unui cetatean al UE, dar in limite foarte stricte: ca motiv de expulzare pot figura doar ratiuni de ordine publica, securitate publica si/sau sanatate publica, dar aceste motive nu pot fi invocate in scopuri economice. Rezolutia respinge principiul responsabilitatii colective si reafirma necesitatea de a combate orice forma de rasism si xenofobie impotriva oricarei forme de discriminare si de stigmatizare bazata pe nationalitate sau origine etnica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.