DIICOT a finalizat ancheta in dosarul privind fuga sirianului Hayssam Omar, trimis in judecata si condamnat pentru terorism in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani, dupa ce au refacut intregul traseu al deplasarii omului de afaceri spre iesirea din tara, informeaza NewsIn.

In dosar sunt inculpati doi dintre fratii lui Hayssam, Muckles Omar si Mahmoud si armatorul navei Imam T, Mustafa Tartoussi cu care anchetatorii au date ca ar fi fugit din tara omul de afaceri sirian imediat dupa eliberarea sa.

Inculpatii au fost citati la Parchetul General pentru a le fi prezentat materialul de urmarire penala. Cei trei vor fi trimisi in fata instantei sub acuzatia de complicitate la infractiunea de terorism si inlesnirea fugii unui suspect de terorism. Pana acum, in anchetarea acestui dosar au fost schimbati patru procurori.

Din probele acuzarii a rezultat ca, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, Hayssam Omar ar fi plecat din Portul Constanta catre Alexandria, in Egipt si de aici la Tartous, in Siria. Calatoria ar fi fost efectuata cu nava Imam T aflata sub pavilion nord-coreean.

Mai mult chiar, anchetatorii au vrut sa demonstreze prezenta sirianului la bordul lui Imam T si prin compararea ADN-ului lui Hayssam cu cel gasit pe niste betisoare de urechi si pe un bandaj de la infirmeria vaporului.

Procurorii sustin ca Hayssam ar fi facut drumul de la Bucuresti la Constanta cu un camion al firmei Rio Bucovina care apartine fratilor sai. Procurorii au reconstituit traseul fugarului cu ajutorul semnalului emis de telefoanele celor trei frati si al cartelelor pe care acestia le-au folosit.

Mai mult, procurorii sustin ca masina cu care fratii Omar au plecat catre Constanta a depasit la acel drum viteza legala si a circulat cu o viteza medie de 118 km/h. Excesul de viteza le-ar fi adus fugarilor si o amenda pe care, asa cum reisese din probele depuse la dosar, soferul ar fi primit-o in localitatea Cosereni, din judetul Ialomita.

La dosar au mai fost adugate si raspunsurile unor comisii rogatorii, efectuate in Egipt si Siria, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.