Deputatii au scos ieri de sub incidenta legii penale ziaristii care publica informatii din dosare penale. Votata cu 175 de voturi pentru, patru impotriva si 20 de abtineri, modificarea legislativa ar putea fi doar un mod de a stopa criticile presei, intrucat alte prevederi controversate au fost pastrate in Codul Penal
Propus de social-democratul Eugen Nicolicea, amendamentul stipuleaza faptul ca jurnalistii nu pot fi trasi la raspundere daca publica informatii din dosare penale, de orice fel, inclusiv sub forma audio-video. Potrivit amendamentului propus de Nicolicea, se pedepseste doar functionarul ce are in atributiile de serviciu pastrarea secretului si a confidentialitatii informatiilor primite.
Plenul Camerei a preferat in paralel sa gireze prin vot alte reglementari care i-ar putea proteja pe eventualii infractori. Desi practica a demonstrat ca o ancheta nu poate fi incheiata in numai sase luni, deputatii au decis ca durata ei sa fie restransa la maximum, cu posibilitatea prelungirii termenului numai pentru efectuarea unei expertize judiciare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.