Comisarul european care se ocupa de problemele imigratiei, Franco Frattini a fost tinta unui adevarat tir de critici ieri in Parlamentul European, pentru comentariile sale considerate partinitoare facute in legatura cu recenta controversa dintre Romania si Italia pe tema romilor, informeaza NewsIn.

In cursul dezbaterii special organizate pe marginea acestui subiect, mai multi vorbitori l-au acuzat pe Frattini ca da frau liber opiniilor sale din oportunism politic, nesocotind datoria sa ce decurge din functia de comisar european de a fi mai rezervat. Comisarul european este in acelasi timp si membru al partidului Forza Italia, de centru-dreapta, al lui Silvio Berlusconi, al carui ministru de externe a fost.

"Nu trebuie sa fiti partinitor si Adunarea va cere sa va concentrati asupra activitatii din prezent (cea de comisar european - n.r.) si nu asupra responsabilitatilor dumneavoastra viitoare" in cazul unei reintoarceri la putere a lui Silvio Berlusconi in Italia, a declarat presedintele grupului liberalilor din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson.

In numele Partidului Socialist European (PES), eurodeputatul italian Giovanni Pittella a spus ca Frattini "si-a amestecat rolul de comisar european cu cel de om politic al opozitiei" italiene. "Ar fi fost mai bine sa recurga la functia sa pentru a aplana tensiunile", a recomandat Pittela, in timp ce Verzii l-au acuzat pe Frattini ca a avut "doua fete" pe tot parcursul polemicii.

Liderul socialistilor din PE, Martin Schulz crede ca Franco Frattini si ideea sa de a distruge taberele de romi din Roma "au exacerbat o problema in loc sa o rezolve" si ca declaratiile sale au fost contrare legii si facute intr-un scop politicianist, informeaza un comunicat al PSE.

"Ma astept ca domnul Frattini, in calitatea sa de comisar european, sa faca eforturi sa calmeze situatia si sa dea dovada de o mai mare sensibilitate. El ar trebui sa respecte legea europeana, dar declaratiile sale au fost contrare legii", a spus Schulz. "Este inacceptabil ca domnul Frattini sa foloseasca aceasta tragedie pentru a-si face imagine de proeminent politician de centru-dreapta", a adaugat liderul socialistilor din Parlamentul European.

Dupa emotia suscitata in Italia de uciderea Giovannei Reggiani, Franco Frattini i-a reprosat lui Romano Prodi, intr-un interviu, ca a ridicat toate restrictiile pentru intrarea si sederea cetatenilor din noile tari membre ale UE, dupa ce a preluat puterea in Italia, in mai 2006. Frattini a spus ca Italia ar fi putut impiedica sosirea necontrolata a imigrantilor romani, daca ar fi aplicat strict o directiva europeana adoptata in 2006.

In fata Parlamentului European reunit in sesiune plenara, Frattini a negat acuzatiile si a raspuns reprosandu-le celor care il criticau, ca au rupt din context o fraza din interviul acordat unui cotidian italian.

Frattini a dat asigurari ca are un "profund respect pentru populatia romana". Comisarul a condamnat din nou actele de xenofobie impotriva romilor, care au urmat agresarii Giovannei Reggiani. Comisia va examina "indeaproape" aplicarea in Italia a decretului adoptat de guvern in vederea indepartarii de pe teritoriul italian a cetatenilor comunitari, a spus Frattini.

Comisarul a subliniat de asemenea, responsabilitatea insesi a comunitatii de romi in ceea ce priveste suferintele membrilor sai instalati in tarile Uniunii Europene. Romii sunt supusi unei duble discriminari - sunt victime ale prejudecatilor si ale drepturilor fundamentale, inclusiv in propria comunitate, trimitand copii neglijati pe strazi, care traiesc in conditii foarte dificile si abia sunt tolerati in Europa si foarte des sunt impinsi catre infractionalitate.

Expulzarile decretate de autoritatile italiene dupa uciderea Giovannei Reggiani si sporirea numarului de acte xenofobe in tara au creat tensiuni intre Bucuresti si Roma, care au solicitat mai mult ajutor din partea Uniunii Europene pentru integrarea romilor.

O rezolutie de motiune pe aceasta tema, va fi votata joi de Parlamentul European in sesiune plenara, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.