Comisia Europeana a renuntat, in raportul anual privind extinderea, publicat astazi, sa ceara noi eforturi in lupta impotriva coruptiei de la Bulgaria si Romania, informeaza NewsIn.

Intr-un proiect de raport asupra strategiei extinderii UE, obtinut luni de AFP, Bruxelles-ul revenea asupra extinderilor precedente si cerea in special "rezultate concrete" in materie de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate in cele doua state membre.

"Cele doua tari au facut unele progrese dupa aderare in reformarea sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei, iar in Bulgaria in lupta impotriva crimei organizate", se arata in proiectul de raport, obtinut de AFP. "Desi s-a facut mult, sunt necesare mai multe rezultate concrete, in special in combaterea coruptiei si crimei organizate", adauga textul.

Dar documentul final publicat astazi, nu mai contine aceste critici care, potrivit unei surse comunitare, faceau doar referire la ultimul raport de evaluare al celor doua tari din iunie.

De la aderarea la UE, Romania si Bulgaria au continuat sa fie supuse unei supravegheri fara precedent, in mai multe domenii in care continuau sa aiba deficiente: justitie, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara si securitatea aeriana doar in cazul Bulgariei.

Comisia prezinta la fiecare sase luni rapoarte asupra progreselor din cele doua tari si poate decide, in primii trei ani de la aderare, "clauze de salvgardare" precum nerecunoasterea de catre celelalte state membre a deciziilor justitiei bulgara si romana sau suspendarea anumitor ajutoare europene.

In iunie, Comisia s-a aratat relativ intelegatoare si a cerut noi eforturi in combaterea coruptiei, dar fara a recomanda aplicarea clauzelor impotriva celor doua noi state membre, informeaza NewsIn.

Urmatorul raport al Comisiei Europene care vizeaza Romania si Bulgaria, este asteptat in ianuarie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.