Seful statului le-a transmis romanilor ca nu au de ce sa se rusineze de faptele concetatenilor lor care comit infractiuni si ca statul roman si toti cetatenii sai dezaproba aceste fapte. Traian Basescu si-a exprimat solidaritatea cu romanii aflati in strainatate si a cerut acelasi lucru de la romanii ramasi acasa. "Romanii nu au niciun motiv sa aiba sentimentul de rusine. Romanii si statul roman sustin pedepsirea oricarei infractiuni, dar nu va accepta niciodata umilirea a sute de mii de romani pentru ca asa da bine unor politicieni aflati in campanie, indiferent unde s-ar afla ei. Solidaritatea noastra, a romanilor de acasa cu cei din strainatate trebuie sa functioneze", a afirmat seful statului.

Basescu a atentionat presa, sa incerce la randu-i acelasi exercitiu de solidaritate si sa incerce sa priveasca din perspectiva celor care traiesc in strainatate si a sugerat ca aceasta a exagerat prin felul in care a prezent evenimentele ultimelor zile.

Totodata, Basescu a condamnat ca sef al statului roman infractiunile comise de romani, dar si orice incalcare a drepturilor civile ale acestora, indiferent unde s-ar afla.

Presedintele a facut totodata un apel si catre politicienii romani si italieni, ca prin declaratiile lor sa nu agraveze si mai mult situatia si a opinat ca responsabile de escaladarea violentei imigrantilor sunt atat autoritatile romane, cat si cele din peninsula.

Traian Basescu i-a mai asigurat pe romani ca autoritatile isi vor face datoria si ii vor proteja. Totodata el a condamnat atat actiunile violente ale romanilor asupra italienilor, cat si cele ale italienilor asupra romanilor. "Crimele sunt de neiertat, dar si abuzurile si umilintele sunt de neacceptat", a mai afirmat presedintele.

Presedintele a anuntat ca a mai cerut MAE sa ia o serie de masuri precum sesizarea CE asupra decretului italian ce permite expulzarile, infiintarea de urgenta de noi consulate si realizarea unui plan pentru incluziunea romilor la nivel european.

In acelasi timp, premierul Calin Popescu Tricenau a stabilit in cursul zilei de ieri, printr-o convorbire telefonica cu omologul sau italian Romano Prodi, o vizita de lucru in Italia, pentru solutionarea problemei romanilor din peninsula, informeaza NewsIn.