Inca din Antichitate, literatura a vorbit despre locurile cele mai inspaimantatoare si misterioase de pe Terra. Revista economica "Forbes" a redactat clasamentul acestor locuri. In fruntea topului se afla castelul Bran din Romania. "Plimba-te prin camerele castelului, scrie publicatia americana, si poti sa revezi procesele impotriva vrajitoarelor, executiile prin decapitare sau spanzuratoare pe care Vlad le-a ordonat din interiorul acestor ziduri".

Intreaga planeta asociaza Castelul Bran, valoros monument de arhitectura medievala, cu importante functii istorice, militare si economice, cu mitul lui Dracula, personaj diabolic, fictiv, dintr-unul din cele mai fascinante romane din cate s-au scris vreodata. Acest fapt face ca multi din numerosii turisti care-l viziteaza sa plece dezamagiti pentru ca nu-l intalnesc pe sangerosul vampir, pe care-l cunosc din ecranizarile cartii.
Vlad Tepes, renumitul domnitor roman care este confundat cu straniul conte, a fost inchis timp de circa doua luni intre zidurile castelului, in toamna lui 1462, dupa ce oastea regelui Matei Corvin l-a prins in apropierea cetatii de la Podul Dambovitei, de langa Rucar. Dar legatura dintre Castelul Bran si domnitor este perceputa in primul rand prin prisma campaniilor de pedepsire intreprinse de Vlad impotriva negustorilor sasi brasoveni care nu se supuneau poruncilor sale cu privire la comert in targurile din Tara Romaneasca.