Unul dintre motivele mitingului care s-a anuntat astazi, in fata Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), este teama luptatorilor din trupele speciale ale politiei ca infractorii sa nu le afle numele in instanta si apoi sa le puna viata lor si a familiilor lor in pericol.

Sase angajati de la Serviciul Politiei pentru Interventie Rapida (SPIR), pe care infractorii i-au actionat deja nominal in instanta cu scopul de a le afla identitatile, au cerut ajutorul Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex“. Practic, avocatii infractorilor au cerut si au obtinut de la politie numele „mascatilor“ care au participat la prinderea lor, sub pretextul ca ii dau in judecata pentru abuzuri. Mai nou, angajatii SPIR cer modificari in lege astfel incit sa fie chemat serviciul, ca institutie, in instanta, si nu persoanele fizice care lucreaza in interior, iar ulterior fiecare sa fie cercetat printr-o ancheta interna.

Potrivit sindicatului „Pro Lex“, cererile au capatat greutate dupa ce un politist s-a sinucis anul trecut pentru a-si scapa familia de amenintarile infractorilor. Barbatul lucra la Punctul de Control al Transportului Feroviar Ploiesti si a fost incercuit, la un moment dat, de un grup de infractori care l-a atacat utilizind cutite. Intr-o asemenea situatie, politistul a scos pistolul si l-a ranit pe unul dintre atacatori. Dupa ce el si familia lui au devenit tinta amenintarilor acestora, omul legii a cerut protectie din partea sistemului. „A fost transferat apoi la Bucuresti, la una dintre directiile din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), dar si aici a fost gasit. S-a spinzurat apoi in casa pentru ca familia lui sa scape de amenintari“, a declarat pentru Cotidianul unul dintre fostii sai colegi.