Ministerul Educatiei a decis amanarea lansarii pachetului legilor educatiei pana dupa alegerile europarlamentare, sub pretextul ca dezbaterea publica pe marginea acestora, ar putea sa se suprapuna cu referendumul pentru votul uninominal si cu campania electorala pentru Parlamentul European

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Educatiei remis astazi, ministrul Cristian Adomnitei a hotarat ca lansarea oficiala a proiectului legislativ sa se faca imediat dupa alegerile europarlamentare din cauza ca "dezbaterea publica activa si constructiva asupra cadrului legal al educatiei romanesti ar fi fost acum profund afectata".

Surse guvernamentale au declarat insa, pentru NewsIn, ca amanarea pachetului legislativ ar fi fost cauzata de nemultumirea UDMR fata de noua lege a invatamantului preuniversitar. Presedintele UDMR Marko Bela a confirmat astazi, ca are unele nemultumiri fata de noua lege a invatamantului preuniversitar, dar ca se poarta in continuare discutii cu ministrul liberal, Cristian Adomnitei pentru rezolvarea problemei.

Marko Bela a declarat ca nu este multumit in privinta invatamantului in limba materna. Potrivit liderului Uniunii, proiectul lui Adomnitei trebuie sa mai rezolve problema modalitatii de predare a limbii romane.
In acest sens, Marko a precizat ca, prin actuala lege, s-a rezolvat situatia doar cu jumatate de masura, adica pentru elevii minoritari din clasele I-IV, limba romana se preda din manuale specifice, insa mai departe, nu.

Liderul UDMR a mentionat ca astfel se creeaza o dificultate copiilor minoritari, situatie care trebuie indreptata prin instituirea unei modalitati speciale de predare pana la clasa a XII-a. Masura nu este o noutate, ea este sustinuta de multa vreme de Uniunea Maghiara, comenteaza NewsIn.

Lansarea pachetului legislativ fusese programata initial pentru astazi, de la ora 10.00, insa Ministerul Educatiei a contramandat evenimentul, spre nemultumirea liderilor sindicali care considera absolut nefireasca amanarea lansarii legilor educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.