Dupa ce au fost luati prin surprindere de decizia instantei din Dolj de a le da profesorilor dreptul la un salariu minim brut de 880 de lei, reprezentantii Guvernului anunta „negocieri“ cu sindicatele. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, spune ca se va intilni miine cu sindicatele si patronatele pentru a rezolva problema salariului minim in Romania. „Si eu, si domnul prim-ministru sintem partizani ai unui singur salariu minim. Insa, daca negocierile se duc foarte sus, presiunea pe buget va fi prea mare“, a explicat Pacuraru. El a mai spus ca s-ar putea ajunge la schimbari legislative pentru unificarea salariului minim.

In ceea ce priveste situatia creata in cazul bugetarilor, care au mai multe procese pe rol impotriva Guvernului pentru a primi salariul minim de 880 de lei prevazut in Contractul Colectiv de Munca la nivel national (CCM), Pacuraru a refuzat sa comenteze. „Astept sa ne intilnim joi pentru a putea evalua situatia si pentru a putea spune ce e de facut“. Insa chiar si Gheorghe Barbu, fostul ministru al Muncii, spune ca guvernantii vor trebui sa ia masuri, in speta modificarea legii, pentru a rezolva „contradictia intre lege si decizia unei instante din Romania“.

Hotarirea Tribunalului Dolj da cistig de cauza bugetarilor care cer sa nu mai fie exceptati de la aplicarea Contractului Colectiv de Munca la nivel national. Acesta prevede ca salariul minim brut este de 440 de lei pentru persoanele fara studii, 660 de lei pentru cele cu studii medii si 880 de lei pentru cele cu studii superioare. In prezent, salariul minim pentru toti bugetarii este de 390 de lei. Insa daca vor cistiga cele citeva zeci de procese similare deschise in toata tara, ei vor putea obtine cresteri salariale medii de 40%. Efortul bugetar, in cazul acesta, ar fi de cel putin noua miliarde de lei noi, potrivit calculelor furnizate de Ministerul Finantelor.