Pregatire politica si diplomatica, competenta profesionala, studii superioare, notiuni de politica interna, cunoasterea cel putin a unei limbi de circulatie internationala si patriotismul sunt principalele criterii enuntate de partide in selectarea propriilor candidati la alegerile pentru Parlamentul European. Viziunea politicienilor asupra profilului europarlamentarului se apropie, insa, destul de putin de cea impusa de Strasbourg, iar romanii cu drept de vot au o viziune usor deformata asupra a ceea ce presupune statutul de eurodeputat.

Parlamentul European va fi implicat, in viitor, in elaborarea a 95% din legislatia europeana. Din acest punct de vedere, eurodeputatii romani ar trebui sa aiba atat competenta, cat si interesul de a influenta activitatea Legislativului comunitar.

Abilitatea de a socializa si de a negocia conteaza foarte mult intr-un Parlament European dominat de trei grupari politice: socialistii, popularii si liberalii. Astfel, eurodeputatul roman trebuie sa se priceapa la lobby pentru a reprezinta cu succes interesele nationale.

O imagine deformata

Puternic ancorati in stilul autohton de a face politica, romanii cu drept de vot au o viziune confuza si deformata asupra a ceea ce presupune statutul de eurodeputat. Disputele pe tema Europei federale sau pe cea a Constitutiei europene au fost percepute la noi ca niste probleme externe. In primul rand din cauza insuficientei mediatizari a problematicii legate de institutiile europene, portretul europarlamentarului se suprapune cu cel al senatorului sau deputatului din Parlamentul Romaniei.

Criterii drastice pentru PE

In alte tari membre UE, candidatii care vor sa acceada in Legislativul comunitar trebuie sa indeplineasca o serie de criterii care tin atat de eventualele incompatibilitati cu functiile detinute anterior, de cunoasterea profunda a problematicii europene, de cunoasterea limbilor straine, cat si de un comportament social ireprosabil.