Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania au trimis vineri un apel tuturor judecatorilor din tara sa refuze intrarea in comisia speciala de la Cotroceni, care avizeaza cererile DNA de urmarire penala a ministrilor

Cele doua asociatii de magistrati (UNJR si AMR) isi motiveaza apelul catre judecatori de a refuza sa candideze pentru comisia prezidentiala de avizare a urmaririi penale a ministrilor prin aceea ca, in caz contrar, ar accepta singuri sa renunte la independenta lor. “Comisia constituita la nivelul Administratiei Prezidentiale are o natura administrativa, specifica puterii executive, tocmai intrucit este privata de atributul esential specific puterii judecatoresti: acela de a decide asupra cauzei cu care este sesizata”, argumenteaza cele doua asociatii.

UNJR si AMR sustin ca, in masura in care comisia poate face doar propuneri, “de care un reprezentant important al puterii executive, presedintele Romaniei, este suveran in a tine ori nu cont, este evident ca judecatorii ce compun aceasta comisie isi pierd atributul specific independentei lor jurisdictionale, respectiv pe acela de a “rosti dreptul”. In acest fel, cred magistratii, “insasi demnitatea functiei de judecator este decredibilizata si compromisa fata de societate”.

Judecatorii semnatari ai apelului considera ca au fost pusi de puterea politica, fara voia lor, in fata unei “alegeri dureroase”: intre a accepta sa faca parte din comisia prezidentiala, pentru a nu intirzia anchetele de mare coruptie, si a-si pastra independenta, prevazuta in statutul magistratilor si in Constitutie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.