Germanulo Gerhard Ertl, care astazi isi serbeaza ziua de nastere, a castigat Premiul Nobel pentru chimie, pentru studii care au aratat de ce stratul de ozon se subtiaza, informeaza CNN.

Ertl a fost unul dintre primii care au vazut potentialul chimiei suprafetelor si al crearii unei metodologii a catalizatorilor, potrivit Academiei regale de stiinte din Suedia, care decerneaza premiul.

"Aceasta stiinta este importanta pentru industria chimica si poate sa ne ajute sa intelegem diversele procese precum rugina sau modul cum functioneaza catalizatorii auto. Reactiile chimice pe suprafetele catalitice joaca un rol vital in numeroase operatiuni industriale precum producerea de ingrasaminte ", subliniaza Academia.

"Chimia suprafetelor poate chiar explica distrugerea stratului de ozon", se mai arata in comunicat.
Premiul ii este decernat cercetatorului german chiar de ziua lui de nastere, pentru ca Ertl implineste astazi, 71 de ani. Marti, tot un german, Peter Gruenberg, a castigat premiul Nobel pentru fizica alaturi de francezul Albert Fert.

Nobelul penteru chimie este al treilea premiu decernat saptamana aceasta. Luni a fost decernat Nobelul pentru medicina cercetatorilor americani Mario Capecchi si Oliver Smithies si britanicului Martin Evans, pentru cercetari pe soareci transgenici, care au deschis noi orizonturi in cercetarea unor boli precum Alzheimer sau cancerul.

Marti, premiul Nobel pentru fizica a fost decernat francezului Albert Fert si germanului Peter Gruenberg pentru descoperirea unei tehnologii care permite miniaturizarea hard-diskurilor si care in doua decenii a schimbat radical tehnologia informatiei.

Unul dintre cele mai asteptatea premii, cel pentru literatura, va fi decernat maine, iar laureatul celui mai prestigios din Nobeluri, cel pentru pace, va fi anuntat vineri. Sezonul Nobelurilor va fi incheiat luni, odata cu decernarea premiului pentru economie.

Laureatii vor primi in 10 decembrie cate o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,08 milion de euro), informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.