CE va trimite miercuri, dupa sedinta Colegiului Comisarilor in care se va discuta situatia din agricultura Romaniei, o scrisoare de avertizare in care Bucurestiului i se va acorda un termen pentru rezolvarea problemelor privind agentiile de plati, au declarat pentru NewsIn surse de la Bruxelles.

Principalele deficiente sesizate de expertii europeni dupa auditul din septembrie sunt legate de controlul in teren, de softul pentru plati si de ortofotoplanuri, a declarat, ieri, pentru subsecretarul de stat Dacian Ciolos.
Situatia din Romania este foarte grava, considera comisarii europeni, in timp ce raportul pentru Bulgaria este mult mai buna.

Comisia Europeana va recomanda probabil ca Romaniei sa i se acorde un termen de o luna pentru a corecta deficientele din sistemul de plati pentru agricultura, in caz contrar riscand sa piarda o parte din subventiile agricole, au declarat vineri surse europene, citate de Reuters. Informatii similare au fost prezentate la sfarsitul saptamanii trecute, si de BBC.

Comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel va prezenta in cursul zilei de maine, un raport executivului european despre auditurile asupra agentiilor de plati pentru agricultura din Romania si Bulgaria. Autoritatile de la Bucuresti vor trebui sa rezolve problemele cu agentiile de plati, in caz contrar urmand ca Bruxelles-ul sa reduca 25% din fondurile destinate in 2007 platilor directe pentru agricultori.

Sursele citate nu au precizat ce durata va avea acest nou termen acordat Romaniei, insa Situatia platilor din agricultura trebuie finalizata cel mai tarziu pana la 1 decembrie, a declarat Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Pe de alta parte, directorul general APIA, Dan Gherghelas, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a informat Comisia cu privire la progresele inregistrate din septembrie pana in prezent. Gherghelas a precizat ca Romania a propus CE sa trimita o noua misiune de audit, in noiembrie, pentru a constata progresele inregistrate de APIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.