Un raport al Statului Major al armatei turce, intocmit pe baza informatiilor furnizate de unitatile de spionaj, afirma ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatie considerata terorista, continua sa obtina finantare prin intermediul unor asociatii care activeaza inclusiv in Romania, informeaza NewsIn.

Potrivit presei turce, raportul Statului Major al armatei turce, redactat pe baza informatiilor furnizate de unitatile de spionaj, dezvaluie ca PKK obtine finantare prin intermediul catorva asociatii cu sediul in Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, Statele Unite, Finlanda, Danemarca, Romania, Rusia, Irlanda, Suedia, Norvegia, Italia si Marea Britanie. Desi in unele dintre aceste state PKK este considerata organizatiei terorista si scoasa in afara legii, separatistii kurzi achizitioneaza arme folosind fondurile de la asociatii stabilite in aceste tari si administreaza alocarea resurselor financiare, care se ridica la 300 de milioane de dolari.

Raportul contine dovezi ale implicarii PKK in traficul cu arme si droguri, subliniind ca PKK a inceput recent sa opereze in regiunea Caucazului. Traficul cu droguri este intens in tarile scandinave, cunoscute ca fiind centre ale drogurilor, precizeaza raportul, citat de Journal of Turkish Weekly si Today's Zaman.

Turcia este hotarata astfel, sa lanseze cea mai extinsa ofensiva diplomatica si militara din istorie impotriva PKK, dupa ce doua atacuri comise recent de militantii separatisti s-au soldat cu moartea a 12 civili si a 13 militari turci. Numarul soldatilor si ofiterilor de securitate ucisi de PKK in 2007 a ajuns la 132 si Turcia a ajuns la limitele rabdarii sale, scrie presa turca, amintind ca acest conflict care dureaza de 21 de ani a costat deja 100 de miliarde de dolari si s-a soldat cu moartea a peste 33.000 de persoane.

Armata turca insista insa ca masurile militare impotriva PKK nu vor fi suficiente, astfel incat a pregatit un plan pentru o lupta globala impotriva terorismului PKK. Raportul serviciilor de informatii ale armatei cuprinde si o lista detaliata cu resursele financiare ale PKK din alte tari, iar Turcia va informa respectivele tari despre continutul raportului, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.