Militarii americani care desfasoara misiuni in Romania au fost uimiti de practicile corupte de aici, dupa ce au platit cate 9.000 de dolari pentru doua turnuri de observatie de lemn de pe un teren de antrenament, scrie revista Stars and Stripes, dupa cum informeaza NewsIn.

Romania este perceputa ca fiind cea mai corupta dintre tarile UE, potrivit raportului pe 2007 dat publicitatii de organizatia Transparency International, in timp ce potrivit unui studiu finantat de Banca Mondiala cetatenii romani au dat mita in valoare de 360 de milioane de dolari in ultimii ani in schimbul unor servicii medicale la care aveau dreptul gratuit.

Cotidianul armatei americane avanseaza ipoteza ca aceasta coruptie aparent endemica ar putea fi unul dintre motivele pentru care doua turnuri de observatie de lemn cu nimic iesite din comun, construite recent pe un teren de antrenament al americanilor din operatiunea Joint Task Force East (JTF-E), au costat 13.000 de euro, adica peste 9.000 de dolari fiecare. Sau poate nu. "Cheresteaua este scumpa", a spus purtatorul de cuvant al JTF-E, Troy Darr.

Totusi, practicile romanesti devin din ce in ce mai importante pentru Statele Unite pe masura ce armata americana incepe sa foloseasca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Un buget de 35 de milioane de dolari a fost aprobat pentru renovarea bazei, caruia i se vor adauga alte 28 milioane. Alte 30 de milioane de dolari fusesera cheltuiti pentru modernizarea pistei.

"Prevenirea fraudelor este o preocupare esentiala pentru armata indiferent unde avem operatiunile", a declarat purtatorul de cuvant al armatei americane din Europa, Bruce Anderson. "Suntem foarte vigilenti la indicii privind eventuale fraude. Pana acum, nu suntem la curent cu niciun indiciu de fraude la JTF-E".
Stars and Stripes remarca si ca potrivit clasamentului TI, Romania este mai putin corupta decat Kirgizstanul, unde SUA are de asemenea baze, si mult mai putin corupta decat Afganistanul sau Irakul, unde Washingtonul a investit miliarde de dolari.

Anderson a spus ca autoritatile au instituit numeroase precautii si practici contabile pentru a se asigura ca prezenta trupelor americane pe teritoriul romanesc nu ocazioneaza acte de coruptie. "In Romania, am facut toate achizitiile din economia locala intr-o maniera perfect transparenta. Am numit oameni care sa se ocupe de achizitii si sa supravegheze derularea contractelor". La randul lor, acesti ofiteri sunt supusi unor controale externe si interne.

Militarilor americani li se recomanda sa nu utilizeze carduri de credit, iar deplasarile lor in afara bazei sunt restrictionate si excursiile cu obiectiv turistic bine reglementate. Dupa ce un militar american a fost implicat intr-o altercatie intr-un bar romanesc din Mamaia, s-au luat si masuri pentru a preveni asemenea incidente pe viitor.

Potrivit unei casete care insoteste articolul din Stars and Stripes, Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a facut lobby intens in ultimii ani pentru a obtine fonduri americane si favorurile Washingtonului, fiind un aliat exemplar in razboiul impotriva terorismului. Astfel, fondurile alocate de Romania lobby-ului in SUA au crescut de la 82.000 in 2001 la aproape 611.000 in 2004, potrivit Center for Public Integrity, organizatie nonprofit formata din jurnalisti de investigatie. Aceasta mai arata si ca Romania a primit granturi de peste 100 de milioane de dolari incepand din 1998, pentru a cumpara echipamente militare americane.

Romania si-a pus la dispozitia SUA spatiul aerian in timpul invaziei din Irak, cand Austria si Turcia au refuzat sa o faca, si a trimis militari in aceasta tara si in Afganistan. Eforturile Romaniei au fost rasplatite cu acordul pe zece ani semnat cu Washingtonul pentru folosirea a doua baze romanesti, care presupune investitii de 100 de milioane de dolari, scrie cotianul armatei americane.

Pe de alta parte, Romania a fost printre primele tari din lume, in 2002, care au fost de acord sa nu extradeze americani la Curtea Internationala de Justitie pentru acuzatii de crime de razboi. Statele Unite considera ilegitima aceasta instanta si se tem ca ea ar putea fi folosita in scopuri politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.