Comisia de la Cotroceni care ii ancheta pe ministrul justitiei si pe ministrul muncii, nu isi mai poate desfasura activitatea, dupa ce, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care nu mai da dreptul DNA de a mai cere urmarirea penala a ministrilor, informeaza NewsIn.

Ordonanta de urgenta a fost adoptata ieri, de Cabinetul Tariceanu II, la propunerea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, si prevede ca, actuala comisie de la Cotroceni, in formula in care lucreaza sa isi inceteaze activitatea.

Noua ordonanta prevede ca abia peste 30 de zile de la data la care intra in vigoare ordonanta, CSM sa inainteze presedintelui tarii propunerile pentru noua comisie, care ar urma sa fie alcatuita din judecatori.
Asta inseamna ca anchetarea a doi ministri in functie - cel al justitiei, Tudor Chiuariu, si cel al muncii, Paul Pacurariu - va fi inghetata in acest interval, iar suspendarea lor de catre presedinte sau inceperea urmaririi lor penale, nu pot avea loc decat daca actuala Comisie de la Cotroceni si-ar prezenta raportul in cateva zile - pana la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial.

Noua lege prevede si faptul ca presedintele tarii, in cazul in care respinge concluziile raportului comisiei, este obligat sa-si argumenteze decizia in fapt si in drept. Avizul comisiei de la Cotroceni ramane consultativ pentru decizia presedintelui in acceptarea sau nu a inceperii urmaririi penale a unui ministru.
Actuala comisie avea in lucru, dosarele ministrilor justitiei si muncii, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, si ale fostilor ministri Miron Mitrea, Adrian Nastase, Zsolt Nagy, Victor Babiuc si Codrut Seres.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Guvernul a decis modificarea legii raspunderii ministeriale in privinta Comisiei de la Cotroceni pentru a se evita situatii de incompatibilitate in cazul solicitarii avizului de anchetare, referindu-se la faptul ca, in fosta formula a legii, pentru ministrul justitiei si cel de interne, Comisia care da avizul era formata din persoane numite chiar de cei doi.

"Garantiile de independenta si de impartialitate nu pot fi realizate daca in comisie sunt consilieri prezidentiali sau ai ministrului, angajati din ministere, sau persoane care au parasit structurile guvernamentale", a spus ministrul, amintind ca unii dintre membrii actualei comisii se afla intr-o situatie de incompatibilitate, mai ales daca sesizarea privind inceperea urmaririi penale se refera la ministrul justitiei sau la cel de interne - cei care ii propun - iar incompatibilitatile ar putea genera blocarea activitatii comisiei", a spus Tariceanu.

Tariceanu a mai adaugat ca membrii Comisiei de la Cotroceni, care analizeaza dosarele de urmarire penala a ministrilor, urmeaza sa fie propusi de catre Consiliul Suprem al Magistraturii din randul judecatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.