„La noua luni de la aderare, situatia Romaniei a devenit mai proasta decat a Bulgariei. Bucurestiul a avut semnale clare in privinta nemultumirilor starnite la Bruxelles, dar le ignora, pentru ca este preocupat de disputele politice interne“, au declarat, ieri, surse din Comisia Europeana (CE), citate de NewsIn. Acestea sustin ca Romania ignora problemele grave din agricultura, concurenta si finante.

Cele mai ingrijoratoare probleme in ochii oficialilor europeni sunt cele din agricultura. „Este aproape sigur ca fondurile pentru Romania pe acest an vor fi reduse cu 25%“, au declarat sursele citate. „Nimic nu merge, sistemele informatice nu sunt operationale, este o situatie extrem de proasta“, au mai spus sursele de la Bruxelles, referindu-se la starea agriculturii romanesti. Colegiul Comisarilor se va intruni pe 10 octombrie pentru a discuta despre agricultura Romaniei si Bulgariei. „
Saptamana trecuta, ministrul Remes s-a intalnit cu Fisher Boel, comisarul european pentru agricultura, pentru a discuta aceste probleme. Pana in prezent, CE nu a luat nici o decizie vizavi de Romania. Cat priveste fondurile, acestea nu vor fi date decat dupa ce se vor finaliza procedurile de control a fermelor“, ne-a declarat Dacian Ciolos, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Romania trage de timp cand vine vorba de taxa auto

O alta bila neagra primita de la CE este legata de taxa de inmatriculare. „Masurile pe care Bucurestiul trebuie sa le ia pentru modificarea taxei de prima inmatriculare sunt lente, iar Comisia considera ca Romania se misca prea incet in rezolvarea acestei probleme“, au precizat sursele citate. Taxa auto a devenit, inca din luna martie, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului declansate, de CE. In replica, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) ne-au declarat ca nu exista nici o adresa oficiala din partea CE pe tema taxei auto. „In acest moment, la nivelul CE, se afla inca in analiza ultimele documente referitoare la taxa auto, trimise de MEF in luna septembrie“, ne-a declarat Dana Daraban, consilierul ministrului Varujan Vosganian.