Patriarhul Daniel a participat joi la deschiderea cursurilor Facultatii de Teologie din Bucuresti, prilej cu care a fost intrebat de Cotidianul cum vede rezolvata problema coruptiei in sistemul de invatamint teologic. „Avem asta pe ordinea de zi, dar momentan ne gindim cum ati putea voi sa ne dati din banii vostri pentru a renova facultatea. Din spagile pe care le iau ziarele“, a fost raspunsul.

Patriarhul a evitat si raspunsul la o intrebare legata de dosarele preotilor aflate la CNSAS si care se vor discuta saptamina viitoare. „Sa raminem la evenimentul de astazi“, a spus Patriarhul la iesirea din Biserica „Sfinta Ecaterina“ a Facultatii de Teologie. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va analiza saptamina viitoare dosarele celor opt episcopi cu nume de cod care ar fi colaborat cu Securitatea.

In fata studentilor, PF Daniel a tinut un discurs de zece minute, in care a elogiat meritele includerii invatamintului ortodox intr-o universitate laica de stat, ca sansa pentru dialogul teologiei cu alte stiinte, dar i-a subliniat si neajunsurile: „Prezenta facultatii de teologie intr-o universitate laica de stat prezinta si riscul unei secularizari, ca diminuare a vietii spirituale si liturgice a profesorilor si studentilor, daca viata liturgica a facultatii de teologie isi pierde intensitatea si ritmicitatea, iar cadrele didactice nu tin legatura cu viata liturgica a parohiilor si manastirilor“.