Boala cronica de rinichi este o problema importanta de sanatate publica, deoarece afecteaza 10% din populatia generala si poate conduce, in final, la tratament prin dializa
In Romania, peste 7.000 de pacienti supravietuiesc ca urmare a tratamentului prin dializa, asigurat in 72 de centre de dializa - Aproape o treime din aparatele utilizate in dializa trebuie inlocuite, deoarece au peste 27.000 de ore de functionare - durata medie de exploatare fiind de 30.000 de ore - Medicii sustin ca, in prezent, mai mult de jumatate din aparatele utilizate in dializa sunt aproape iesite din functiune - De aceea, oficialii Guvernului s-au gandit ca singura solutie pentru rezolvarea crizei este descentralizarea deciziei si favorizarea liberei concurente - Aceasta afacere ar aduce la bugetul Ministerului Sanatatii aproximativ 30 de milioane de euro anual.
Luni dimineata la ora 5 pacientii care fac dializa in mod obisnuit la Centrul de hemodializa din Spitalul de Nefrologie "Carol Davilla" s-au trezit ca nu puteau finaliza dializa deoarece a aparut o pana de curent. Toata lumea era disperata, desi a pornit generatorul care nu a rezistat decat 10 minute. In acel moment, asistenta sefa de tura a inceput sa sune la Electrica. De la celalalt capat al telefonului, Loredana a incercat sa ii linisteasca pe toti spunandu-le ca nu este asa o mare tragedie pentru ca si Cazinoul este tot in intuneric. Amuzant la prima vedere, insa, de acest tratament de dializa au nevoie la acest moment aproximativ 7.000 de pacienti pentru care se consuma anual 100.000.000 euro.
Si pentru ca i s-a parut ca a scos prea multi bani din buzunarul Guvernului, contabilul Eugen Nicolaescu a gasit rezolvarea acestei crize. Da liber la privatizarea tuturor acestor centre. In proiectul de hotarare de Guvern publicat ieri pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice se spune ca aceasta criza se poate rezolva doar daca se extinde participarea privata. Nicolaescu este de parere ca doar asa problemele de dotare si de reabilitare a spatiilor vor fi solutionate prin atragerea de fonduri private, iar utilizarea mai eficienta a resurselor va permite cresterea calitatii materialelor folosite si acoperirea integrala a necesitatilor de tratament medicamentos. Proiectul Hotararii de Guvern urmareste rezolvarea problemelor actuale din domeniul tratamentului prin dializa prin crearea cadrului legal pentru extinderea privatizarii, si are la baza descentralizarea deciziei si favorizarea liberei concurente. In prezent, majoritatea centrelor de dializa sunt supraaglomerate, au aparatura cu un grad avansat de uzura, iar dotarile si spatiile de tratament corespund arareori cerintelor minime ale regulamentelor in vigoare. In ultimii 7 ani nu au mai fost infiintate centre de dializa, desi numarul bolnavilor a continuat sa creasca anual cu 5-10%. De aceea, in ciuda eforturilor personalului medical, calitatea si gradul de siguranta ale tratamentului prin dializa lasa de dorit.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.