Romanii isi pot alege si Executivul, nu numai presedintele. In cadrul campaniei „Zece pentru Romania“

Saptamina aceasta este saptamina minis-trilor pentru proiectul derulat de Realitatea TV. Duminica, in direct de la ora 16.15, Mihai Tatulici va dezbate alaturi de juriu si de invitatii sai aceasta categorie. Subiectul este unul dintre cele mai generoase, cu atit mai mult cu cit romanii au avut parte anul acesta de mai multe combinatii de partide care au alcatuit Executivul. De la sfirsitul lui 2006, Guvernul a fost restructurat de doua ori, iar formulele rezultate au fost rearanjate apoi, cu demisii si cu inlocuiri.

2007 a debutat cu un cabinet PNL-PD-UDMR, care guverna minoritar dupa retragerea PC din Executiv in decembrie 2006, beneficiind de doar 210-215 voturi sigure in Parlament. Doua nume noi au aparut cu ocazia asta in echipa de la Palatul Victoria: Dan Motreanu, de la PNL, instalat la Ministerul Agriculturii in locul lui Gheorghe Flutur, care nu mai facea parte din garnitura liberala, si Varujan Vosganian, care a preluat Ministerul Economiei de la conservatorul Codrut Seres.

Frictiunile dintre PD si PNL, incepute cu multe luni inainte, s-au amplificat in primele doua luni din 2007. Iminenta unui „divort“ in Alianta D.A. s-a vehiculat tot mai des in presa, cerut, de altfel, si in sondajele de opinie. In ianuarie 2007, 15% dintre respondenti sustin ca este necesara plecarea PD de la guvernare, iar 19% s-au pronuntat pentru iesirea PNL. Pe 1 aprilie, premierul Tariceanu a anuntat restructurarea Guvernului. Noul cabinet, denumit „Tariceanu II“, are numai 15 portofolii, fata de cele 26 ale primei echipe guvernamentale si nu mai cuprinde reprezentanti ai PD. El este alcatuit doar din membri PNL si UDMR, este minoritar si beneficiaza de doar 133 de voturi sigure. Din echipa „Tariceanu I“ sint pastrati Mihai Voicu, Cristian David, Borbely Laszlo, Marko Bela (singurii „supravietuitori“ din formula guvernamentala din decembrie 2004, de altfel), Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolaescu, Varujan Vosganian si Nagy Zsolt. Cu trei saptamini inainte de restructurare, Mihai Razvan Ungureanu (Externe), fusese revocat din functie de catre premier, locul sau fiind luat de Adrian Cioroianu, acesta din urma facind parte si din noua echipa guvernamentala.

Cabinetul Tariceanu II are in structura sa opt ministri noi. Doi dintre ei - Teodor Melescanu (Aparare) si Decebal Traian Remes (Agricultura) - au mai detinut portofolii in guvernari anterioare. In rest, nou venitii erau aproape necunoscuti in urma cu doi-trei ani, cum ar fi liberalii Tudor Chiuariu (Justitie) si Cristian Adomnitei (Invatamint), ei provenind din organizatia de tineret a PNL, sau Korodi Attila (Mediu), din UDMR. Ceilalti ministri debutanti aveau „nume“, Paul Pacuraru si Ludovic Orban detinind in mai multe rinduri demnitati politice in PNL, iar Ovidiu Silaghi s-a remarcat in calitate de europarlamentar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.