Cotidianul a aflat lista completa a beneficiarilor unui cartier de vile ANL construit cu mare discretie in zona de nord a Capitalei. Printre acestia se numara membri ai protipendadei politice si financiare din anturajul fostei guvernari

In perioada 2002-2005, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a construit un cartier de lux, alcatuit din 90 de vile, in sectorul 1, pe Strada Fabrica de Caramida nr. 1A. Zona nu a avut nici pe departe pu-blicitatea de care s-au bucurat alte complexuri rezidentiale ale ANL. Discretia ar putea fi explicata prin numele citorva dintre beneficiari.

Printre cei care au incheiat contracte cu ANL pentru o casa in Fabrica de Caramida gasim o pleiada de clienti politici ai fostei guvernari: mama deputatului PSD Miron Mitrea, pe atunci ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, finul sau - Cristian Rizea, care era sef al Agentiei pentru Tineret, Gelu Catalin Opaschi, fiul fostului consilier prezidential Victor Opaschi, Aida Bejenaru, fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Elena Udrea - sotia omului de afaceri Dorin Cocos, precum si oamenii de afaceri Stefan Lucov si Adrian Petrache, aflati in anturajul lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase.

Aglomeratia de VIP-uri are o explicatie simpla: la vilele ANL, terenul si utilitatile sint oferite gratuit de autoritatile locale, fapt care le face mult mai ieftine decit cele cumparate la pretul pietei, iar beneficiarul are drept de folosinta asupra lor pe toata durata existentei imobilului. Vilele din Strada Fabrica de Caramida au costat intre 60.000 si 80.000 de euro si au fost construite cu TVA zero. Adica statul, prin Ministerul Finantelor, deconta lunar firmei constructoare, Consol SA, TVA pe care aceasta o platea propriilor furnizori, in loc ca taxa sa fie platita de beneficiarii vilelor.

Cartierul ANL de pe Strada Fabrica de Caramida este situat in sectorul 1, intr-o zona selecta, cea a Parcului Bazilescu, si are vedere la lacul Grivita. Tot cartierul este incercuit cu un gard de aproape trei metri, iar singura intrare este pazita de bodyguarzi, care nu-i lasa sa intre decit pe locatari. Casele arata impecabil, strazile sint pavate, iar in fata portilor sint parcate masini de lux. Vilele au fost construite pe credit ipotecar, proiectului nu i s-a facut publicitate aproape deloc, iar lista beneficiarilor a fost tinuta secreta. La fel ca in toate proiectele ipotecare ale ANL, si in cazul cartierului de pe Strada Fabrica de Caramida au fost puse conditii de ierarhizare a candidatilor pentru aceste vile. Obtineau un punctaj bun cei care aveau pina in 35 de ani, nu detineau alta locuinta, erau casatoriti, aveau copii etc. Majoritatea beneficiarilor cartierului Fabrica de Caramida nu indeplineau aceste criterii de departajare atunci cind au primit repartitiile de la ANL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.