Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca pentru un program de retragere a trupelor din Irak este necesara o decizie politica interna si ca momentul potrivit pentru o dezbatere pe aceasta tema ar putea avea loc in Parlament la inceputul lui 2008
Ministrul Teodor Melescanu a spus ca este nevoie de un mandat pe baza caruia ministrul Apararii si cel de Externe sa discute cu aliatii, iar in functie de calendarul acestora, sa fie stabilit un calendar, eventual de retragere a trupelor din Irak, document care ulterior sa fie supus aprobarii. Melescanu a spus intr-o conferinta de presa ca se pronunta pentru o dezbatere transparenta privind adoptarea unei decizii politice, iar Parlamentul este un for pentru o astfel de dezbatere. El a apreciat ca un moment bun pentru o asemenea discutie va fi la inceputul anului viitor, cand MAp va propune un nivel pe care Romania si-l poate permite sa disloce trupe in strainatate.

Sa nu ne pripim...
Ministrul Apararii crede insa ca decizia unei eventuale retrageri a trupelor romanesti din Irak nu ar trebui luata in contextul unor emotii de moment. “Nu se pune in niciun caz problema adoptarii unei decizii bazata pe elemente de ordin emotional, cum sunt cele in care ne aflam acum, cand un militar roman isi pierde viata. Din punctul nostru de vedere, asemenea decizii nu se iau pe nepregatite”, a afirmat ministrul, la Suceava, unde a participat la ceremonialul de repatriere a trupului neinsufletit al militarului Ioan Dumitru Grosaru, ucis saptamana trecuta in Irak. Teodor Melescanu considera ca orice decizie despre o retragere a soldatilor romani aflati in misiuni in strainatate trebuie luata dupa o negociere cu partenerii militari straini.
“Noi depindem de ei si nu se pune problema unei retrageri militare unilaterale intempestive a Romaniei”, a declarat ministrul, care a adaugat ca “si Romania, ca si toate statele implicate in asemenea operatiuni, are in vedere stabilirea unui calendar de retragere a militarilor”. Melescanu a mai subliniat ca inainte de orice demers trebuie sa existe si o vointa politica comuna la nivel national.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.