Colegiul CNSAS decide astazi, prin vot, daca membrii sai vor urca in Dealul Mitropoliei sa audieze prelatii care au dosare de Securitate. Aceasta tema este controversata, pentru ca, in interiorul institutiei exista curente de opinie contradictorii, au declarat, pentru NewsIn, surse CNSAS.

Laurentiu Tanase, reprezentantul desemnat de PSD in Colegiul CNSAS si fost secretar de stat pentru Culte in Guvernul Nastase, este cel care le-a transmis membrilor Colegiului un mesaj pe care sustine ca l-ar avea din partea BOR - anume ca exista o serie de ierarhi care ar fi dispusi sa fie audiati in cadrul procedurilor CNSAS, insa sub nicio forma la sediul institutiei.

Bartolomeu Anania, mitropolitul de Cluj, le-a transmis membrilor Colegiului mesajul potrivit caruia, desi a anuntat public ca nu merge la audieri, nu exclude o audiere. Conditia sa insa, este ca mitropolitul sa nu mearga la CNSAS, ci CNSAS-ul sa urce in Dealul Mitropoliei. Mesajul lui Ananaia a fost preluat in ansamblu de oficiali ai BOR, care, prin intermediul lui Tanase, au spus ca au o problema de imagine in deplasarea la sediul institutiei, informeaza NewsIn.

In interiorul CNSAS exista insa un curent de opinie care se opune deplasarii Colegiului la Patriarhie. Adeptii acestui curent, intre care se afla Mircea Dinescu, Claudiu Secasiu si Ladislau Csendes, spun ca este ilegala scoaterea dosarelor de Securitate din arhiva institutiei si ca nu se poate pune problema "ascensiunii dealului", dupa cum se pronunta o sursa din Colegiu.

In urma cu doua saptamani, CNSAS trimisese a doua serie de invitatii la audieri celor opt episcopi si arhiepiscopi care pana atunci nu dadusera niciun semn. Este vorba despre arhiepiscopul Pimen, al Sucevei, episcopul Calinic, al Argesului, Casian, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Visarion, vicarul mitropolitului Ardealului, de la Sibiu, episcopul Ioachim Mares, de la Husi, cel de la Arad, Timotei, si episcopul Epifanie, al Buzaului. Pana acum, doar unul, Timotei, al Aradului, ar fi transmis, potrivit unor surse din Colegiu, ca nu este deplasabil din cauza starii de sanatate.

Pana acum, doi inalti clerici au primit de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea- mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si arhiepiscopul Albei, Andrei Andreicut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.