Grupul de Investigatii Politice (GIP) a dat publicitatii doua documente oficiale care demonstreaza ca Serviciul Roman de Informatii spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei

Este vorba despre doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI, ambele fiind semnate de catre generalul Vasile Stanciu. Adresele in cauza insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI. Prima adresa are urmatorul continut: „Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului PNL, Norica Nicolai“.

Potrivit lui Mugur Ciuvica, adresa este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu, in calitate de „Sef al Grupului de Evidenta“. Adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. Continutul adresei este explicit: „Grupul de Evidenta“ condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o „informatie“ referitoare la „unele afirmatii“ ale Noricai Nicolai. Cea de a doua adresa are urmat
orul continut: „Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un 'pol de dreapta liberal>> in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la 'aderarea Republicii Moldova la UE>>“. Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu si este datata 20 iulie 2006. Este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.
Cu totul altfel il trateaza SRI pe Traian Basescu, sustine presedintele GIP. „In ceea ce il priveste pe presedinte, SRI isi indeplineste atributiile, realizand un material in care prezinta 'reactii>> dupa o declaratie publica a presedintelui referitoare la Republica Moldova“. In 1 iulie 2006, presedintele Basescu declarase ca „Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana“. Au urmat numeroase reactii in presa din Romania si din Republica Moldova, inclusiv o declaratie publica pe aceasta tema a presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin.

Cunostinte vechi de la Anvers
Potrivit lui Mugur Ciuvica, generalul Vasile Stanciu, semnatarul celor doua adrese, este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers. La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia. La 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu.

Politie politica la adresa senatorilor
In cadrul unui comunicat de presa, GIP precizeaza ca cele doua adrese demonstreaza ca politia politica este o practica a Serviciului Roman de Informatii ca institutie. „Nu mai avem de-a face cu 'biletele>>, cu 'notite de birou>> (cum au fost cele ale lui Florian Coldea referitoare la dosarele de la CNSAS ale judecatorilor Curtii Constitutionale) sau cu actiuni 'personale>> ale unor ofiteri SRI care nu au legatura cu activitatea serviciului. Dimpotriva, cele doua adrese arata ca un director al SRI, un general de brigada din SRI si unitatea din subordinea acestuia se ocupa de supravegherea unui partid politic si a unui parlamentar. Adresele sunt oficiale“, se arata in respectivul comunicat. „Aceste fapte nu pot avea decat o singura justificare legala. Potrivit articolului 2 al Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea institutiei, SRI poate culege si verifica informatii doar daca acestea sunt 'necesare cunoasterii, prevenirii si contracararii oricaror actiuni care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei>>. Potrivit legilor din Romania, SRI ar avea dreptul legal de a urmari PNL-ul si pe Norica Nicolai doar daca acestia ar incerca 'suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman>>“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.