Zeci de oameni au infruntat, ieri seara, ploaia si frigul pentru a participa la un spectacol ce a inclus o nunta tiganeasca traditionala, dar si melodii ale celebrului Elvis Presley, cantate in limba romani. Spectacolul a avut loc in Piata Mare din Sibiu, in programul Zilelor Culturii Rome.

Momentul culminant al serii a fost o nunta romani din care nu au lipsit celebrele negocieri intre socri si darurile in salbe de aur.

Spectacolul, ce a avut loc pe scena din piata centrala a Sibiului, a fost jucat de artisti romi din Romania, Moldova, America si Austria.

Nunta din Piata Mare a respectat toate regulile traditionale. Ea a inceput cu marturisirea dragostei intre tineri si cu vizitele reciproce ale parintilor viitorilor insuratei. La prima intalnire, socrii mari au adus in dar, la petit, parintilor fetei, o sticla cu tarie impodobita cu funda rosie. Cel mai important amanunt al negocierilor a fost insa suma pe care parintii baiatului o vor da familiei fetei, in semn de cumparare. Odata intelegerea pecetluita, s-a gustat din sticla adusa, iar fata a fost promisa. Negocierile incheiate, lautarii au dat tonul petrecerii, iar nuntasii s-au prins la dans. Potrivit organizatorilor, un alt element traditional este proba „cearsafului". Daca se dovedeste ca fata nu a fost fecioara, parintii ei sunt nevoiti sa plateasca familiei baiatului toate cheltuielile de nunta, plus o suma aleasa, pentru spalarea rusinii.

„Am adus in Piata Mare acest spectacol pentru ca nunta romani este o enigma pentru multi. Am vrut ca de data asta sa deschidem portile si sa vada si populatia majoritara cum se procedeaza la noi", a declarat Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin European al Romilor.

Multi dintre spectatori s-au prins in jocul nuntasilor si au inceput sa danseze chiar in Piata Mare, informeaza NewsIn.

Un alt moment plin de culoare a fost reprezentatia artistului Elvis Romano, artist care a aparut si in filmul „Marilena de la P7”, de Cristian Nemescu. Artistul a cantat melodii ale celebrului Elvis Presley in limba romani, pentru toti cei prezenti in Piata Mare a Capitalei culturii europene.

Spectacolul din Piata Mare a pus punct Zilelor Culturii Rome de la Sibiu, ce au debutat luni. Timp de trei zile, comunitatea romilor si-a prezentat cultura si traditiile in spectacole de dans si muzica, dar si in numeroase seminarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.