Patriarhia Romana a facut publice numele candidatilor la functia de Patriarh. Acestia sunt Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeau si Mitropolitul Ioan al Covasnei si Harghitei. IPS Teofan s-a retras din cursa pentru Scaunul Patriarhal. Cel de-al saselea Patriarh al BOR va fi ales incepand cu ora 17.00.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a acceptat presedintia Sfantului Sinod, in virtutea vechimii in grad, iesind astfel din cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal.

Candidatul surpiza la sefia BOR este Vladica Ioan, nascut in Bihor si de profesie inginer. Si-a inceput viata monahala ca staret al manastirii Lainici, apoi ca superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit in vizita sa in Covasna si Haghita cu PS Ioan. Episcopul l-a invitat pe seful statului sa viziteze si cu alte ocazii judetele Harghita si Covasna, pentru ca in cele doua judete romanii se simt uitati in propria tara. Surse din Patriarhie spun ca PS Ioan este un sustinator al Mitropolitului Daniel, ceea ce sporeste sansele ca acesta sa devina noul Patriarh al BOR.

Preasfintitul Ireneu Bistriteanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Clujului si Calinic Botosaneanu, episcop vicar la Arhiepiscopia Iasilor au fost alesi ca "barbati de incredere" in Biroul pentru alegerea noului Patriarh. Secretarul de sedinta afost ales Ioan Casian de Vicina, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada.

Din informatiile existente acum, Mitropolitii Daniel al Moldovei si Bucovinei, Bartolomeu Anania al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului raman favoriti in cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal. Bartolomeu Anania se bazeaza pe increderea Arhiepiscopiilor de Cluj si Alba-Iulia si a Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

La est, IPS Daniel va primi voturile Arhiepiscopiei Iasilor si Episcopiilor Romanului si Husilor. Pentru Daniel, problema este pozitia lui Pimen, care nu a uitat ca acesta s-a opus transformarii eparhiei sale in mitropolie. In schimb, mitropolitul Moldovei va fi sustinut de eparhiile conduse de Laurentiu Streza, care nu a uitat ca a ajuns mitropolit cu ajutorul lui Daniel. El mai este sprijinit si de eparhiile conduse de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, si de peste Ocean, din America si Canada. In schimb, Anania ar putea primi voturile Mitropoliilor din Europa. Balanta va fi inclinata decisiv de cei 88 de laici din consiliu.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.