Raportul secret al FBI publicat zilele trecute in presa internationala, care pomeneste despre un numar de telefon din Romania folosit de teroristii care au atacat World Trade Center in 9-11 septembrie 2001, a incins spiritele

Fostul consilier prezidential Ioan Talpes a declarat ca din cate isi aminteste, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a stiut de faptul ca Mohammed Atta, liderul operational al teroristilor, a avut convorbiri cu un numar de telefon din Romania. Serviciul Roman de Informatii, fostul presedinte Ion Iliescu si alti demnitari neaga orice informatii despre discutiile din CSAT pe aceasta tema.

Declaratiile fostului sef al Serviciului de Informatii Externe au venit imediat dupa publicarea raportului FBI referitor la activitatile celor 19 atacatori sinucigasi ce au comis atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. Senatorul Ioan Talpes afirma ca autoritatile romane ar fi luat "masuri informative" in cazul numarului de telefon folosit de Al-Qaida in Romania.

"Parca au si gasit pe cineva, dar nu mai stiu exact. Au trecut sase ani, dar daca imi amintesc bine, s-a stiut despre asta, s-a discutat, s-au luat masuri de culegere de informatii. Insa a trecut multa vreme, iar chestiunea era, oricum, una colaterala", a spus Talpes.

Raportul, numit "Twinbom-Pentbom", are 198 de pagini si contine detalii despre numele false folosite de teroristi, despre actele lor de identitate, numerele de telefon pe care le-au apelat, operatiunile lor bancare si despre intalnirile pe care le-au avut cu diversi complici. Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operational al teroristilor, Mohammed Atta, figureaza si un numar din Romania.

Reactia lui Ioan Talpes (fost consilier prezidential pe probleme de securitate in timpul celui de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu) a uimit prin promptitudine, senatorul fiind cunoscut pentru discretia sa in ceea ce priveste orice activitate informativa.

Talpes a tinut sa atraga atentia asupra CSAT, dar a mai adaugat ca a informat si au fost luate unele masuri de culegere de informatii, in scopul aflarii identitatii persoanei din Romania care detinea acel numar de telefon.

"Dupa ce am fost informati s-au facut cercetarile de rigoare de catre serviciile de informatii romane. Conform protocolului, informatia a fost transmisa rapid celor care erau interesati de aceasta, si anume serviciilor americane", a mai spus Talpes.

SRI, Ion Iliescu si Sergiu Medar neaga orice legatura cu Al-Qaida

"Rezultatele cercetarii le detine SRI si trebuie sa va adresati acestuia ca sa va ofere mai multe informatii. Daca este momentul sa o faca... Cazul nu ne-a privit pe noi nemijlocit", a precizat Ioan Talpes.

Serviciul Roman de Informatii neaga orice legatura a teroristilor din 9-11 septembrie cu Romania, iar fostul presedinte al statului, Ion Iliescu, a declarat ca este pentru prima oara cand aude despre telefonul lui Mohammed Atta.

La randul sau, fostul consilier prezidential Sergiu Medar a spus ca nu stie nimic despre faptul ca pe lista telefoanelor utilizate de liderul operational al teroristilor figura un numar din Romania. Medar a fost consilier prezidential pe probleme de securitate in primii doi ani de mandat ai presedintelui Traian Basescu. In perioada 1999-2005, Sergiu Medar a fost sef al Directiei de Informatii Militare.

Seful SRI din perioada 2001-2005, Radu Timofte, a adancit si mai mult misterul. El nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatiile, motivand ca este posibil ca in acest moment sa se desfasoare cercetari pe aceasta tema.

Teroristii au lucrat nestingheriti

Documentul publicat fusese remis FBI de catre Centrul american de lupta antidrog, la doua luni dupa atentatele de la 11 septembrie, in care 3000 de oameni au fost ucisi. Raportul releva ca teroristii au putut face viramente bancare intre mai multe institutii, din Golful Persic pana in Africa.

Robin Gazawi, reprezentantul FBI pe langa ambasada SUA la Paris, afirma ca cercetarile asupra tuturor membrilor Al-Qaida si complicilor lor care au planificat atentatele de la 11 septembrie 2001 continua.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.