Comisia Europeana ar putea activa clauza de salvgardare pe agricultura, a declarat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, astazi, dupa intrevederea cu premierul Tariceanu. Barroso a mentionat ca auditul CE din vara, a aratat deficiente in privinta operatiunii de identificare a parcelelor.

"In ceea ce priveste agricultura, daca vom constata ca progresele sunt insuficiente, s-ar putea sa activam clauza de salgardare si nu am vrea sa facem acest lucu, asa ca lucram cu autoritatile romane pentru a imbunatati situatia in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate pentru agricultura", a declarat Jose Manuel Barroso.

Barroso a specificat ca auditul efectuat de CE in lunile iunie si iulie, a aratat ca au fost facute progrese in ceea ce priveste oprationalizarea IACS - Sistemul Integrat de Administrare si Control- insa au fost remarcate deficiente in ceea ce priveste calitatea operatiunii de parcelare a terenurilor. Seful Comisiei europene a mai prcizat faptul ca in prezent, are loc un alt audit in ceea ce priveste cheltuirea banilor alocati pentru agricultura, informeaza NewsIn.

In cadrul intrevederii, Premierul Tariceanu a replicat ca operatiunea de identificare si control a parcelelor este o "operatiune complicata", avand in vedere ca Romania este tara cu cea mai mare faramitare a terenurilor agricole. "Avem de recuperat importante intarzieri din prima parte a acestui an si vreau sa dau asigurari ca aceasta operatiune se va desfasura in bune conditii, iar in aceasta toamna va incepe plata subventiilor primite de la UE pentru agricultura".

Presedintele CE a mai adaugat ca, in general, reprezentantii Comisiei sunt multumiti de progresele pe care le-a facut Romania dupa aderare."Vom trage concluziile in curand si vom decide ce vom face pe viitor. Speram ca Guvernul Roman sa dea acestei chestiuni atentia necesara, astfel incat sa nu fie nevoie sa activam clauza de salvgardare", a declarat Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.