Directorul SRI, George Maior, a criticat, astazi, in fata senatorilor din Comisia de aparare, propunerea PNL de infiintare a unei autoritati unice de interceptare, spunand ca astfel s-ar crea vulnerabilitati.

Dupa ce reprezentantii serviciilor secrete romane SRI si SIE au criticat infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, Maior a reluat criticile in fata senatorilor. Seful SRI s-a prezentat in fata lor pentru a discuta legea de organizare si functionare a SRI si pentru a puncta acele aspecte cu care serviciul nu este de acord in privinta infiintarii autoritatii de interceptare a comunicatiilor.

Maior a subliniat astfel ca legea trebuie adoptata cat mai repede. In acelasi timp, directorul SRI a protestat la adresa "unor aspecte legate de limitarea capacitatii serviciului de a-si realiza aceasta misiune fundamentala de oferire de cunoastere si analiza pentru statul roman", prin infiintarea ANIC.

"Propunerea de infiintare a acestei autoritati de interceptare a comunicatiilor ar priva serviciul de un element important in desfasurarea misiunii sale, iar pe de alta parte ar putea dauna unui mediu al drepturilor omului prin crearea unui nou sistem de informatii care ar putea aduna aceasta informatie din interceptari si a o segmenta la nivel multiinstitutional, ceea ce nu mi se pare concordant cu exigentele drepturilor omului, adesea clamate retoric", a mai adugat Maior.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste necesitatea ANIC, liberalul George Scutaru a precizat ca rolul ANIC este acela de a se constitui intr-un organism tehnic care sa efectueze interceptari pentru toate organismele abilitate, cu respectarea legii, fiind practic un prestator de servicii afasat sub control parlamentar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.