Lansat in dezbatere publică la inceputul lunii martie, proiectul de Cod Penal propune o schimbare a mentalității in Romania, reducand semnificativ pedepsele pentru majoritatea infracțiunilor prevăzute actualmente in Codul Penal.


TACTICA AMĂNĂRII DEZVĂLUIRII. Trebuie să punem accentul pe recuperarea și reeducarea individului condamnat. Cam aceasta este ideea care răzbătea din discursul fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, ținut in chiar ziua afișării proiectului pe site-ul instituției, in conferință de presă. Probabil, așa se explică intr-un fel reducerea pedepselor pentru hoți, pedofili și alte categorii de infractori. Culmea este că printre beneficiarii generozității echipei care a lucrat luni de zile la intocmirea Codului Penal se numără chiar și persoanele condamnate pentru fapte de corupție, precum luarea de mită și traficul de influență. Acest lucru a fost insă trecut sub tăcere de Monica Macovei, aceasta făcand vorbire in conferința de presă numai despre scăderea sancțiunilor pentru furturi. Oare de ce? De asemenea, din comunicatul de presă, dat "la cald" in mană jurnaliștilor prezenți la conferință, lipseau informațiile privind reducerile și in cazul corupților ori al celor care intrețin acte sexuale cu minorii romani. scandalos. Astfel, dacă actualul Cod Penal pedepsește luarea de mită a funcționarului simplu cu inchisoarea de la 3 la 12 ani, iar fapta funcționarului public cu atribuții de control, cu inchisoare de la trei la 15 ani, in propunerea ex-ministrului Monica Macovei, pedepsele sunt scăzute. Funcționarul simplu poate primi pentru luare de mită o pedeapsă privativă de libertate de la doi la șapte ani.


MAI PUȚIN CU CINCI ANI. Se observă nu doar o reducere cu cinci ani a limitei maxime a pedepsei, dar și o scădere de un an a limitei minime. Dacă luarea de mită a fost comisă de un funcționar public cu atribuții de control, atunci pedeapsa poate fi cuprinsă intre trei ani și zece ani și jumătate. La fel este pedepsit și funcționarul public care ocupă o funcție de demnitate publică sau dacă ocupă o funcție ce implică exercițiul autorității de stat. Observăm și aici o scădere a limitei maxime a pedepsei cu patru ani și jumătate. Traficul de influență este pedepsit in actualul Cod Penal cu inchisoare de la doi la zece ani. Proiectul de nou Cod Penal prevede o reducere cu trei ani a limitei maxime, adică pedeapsa maximă pe care o poate primi o persoană pentru comiterea acestei infracțiuni este de doar șapte ani. Dacă fapta este comisă de un funcționar public mai special, ca și in cazul luării de mită, el poate primi de la trei ani la maximum zece ani și jumătate de inchisoare. Domeniul licitațiilor publice, atins frecvent de corupție, nu este lăsat deoparte, cel care deturnează o asemenea licitație putand primi tot intre doi și șapte ani.