Salariile mici si promovarea pe baza de "pile" sunt principalii factori generatori de coruptie in Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), arata un studiu realizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA), in perioada iunie-iulie 2007, in randul angajatilor ministerului.

Peste 60 la suta dintre cele 1200 de persoane chestionate au indicat ca nivelul salarizarii personalului MIRA (33,61 la suta) si promovarea pe baza de "pile" (27,99 la suta) sunt principalii factori care influenteaza proliferarea coruptiei in randul ministerului de interne, se arata intr-un studiu al DGA, informeaza NewsIn.

Birocratia este indicata ca factor generator de coruptie de 21,43 la suta dintre respondenti, in timp ce educatia necorespunzatoare sau legislatia deficitara nu sunt considerate ca fiind cauze importante in savarsirea de fapte de coruptie de catre personalul MIRA.

In opinia personalului ministerului de interne, sanctionarea cu promptitudine a celor care savarsesc fapte de coruptie (61,67 la suta) si cresterea nivelului salarizarii angajatilor ministerului (58,56 la suta) sunt cele mai eficiente masuri de prevenire a coruptiei, urmate de educarea personalului (47,83 la suta), educarea cetatenilor pentru a nu oferi "atentii"(50,04 la suta), popularizarea cazurilor in care functionarii MIRA au refuzat sa se implice in acte de coruptie (48,57 la suta), respectiv mediatizarea cazurilor in care functionarii MIRA au savarsit fapte de coruptie (42,38 la suta).

Activitatea Directiei Generale Anticoruptie ar putea fi imbunatatita doar daca lucratorii DGA vor organiza mai multe intalniri cu personalul MIRA (21,76 la suta), dar si daca se va realiza o mediatizare intensa a cazurilor suspectate de coruptie, atat prin intermediul mijloacelor de informare in masa, cat si prin intermediul mijloacelor de informare interne, sunt de parere respondentii studiului.

Totusi, DGA este creditata de 35,44 la suta dintre cei chestionati ca fiind principala institutie care a actionat in activitatea de combatere a coruptiei, urmata de catre sefii sau comandantii de unitati(34,96 la suta) si aplicare aunor sanctiuni drastice pentru cei implicati in fapte de coruptie (12,59 la suta).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.