Vicepresedintele PNL, Adrian Cioroianu, a declarat, vineri, ca, "daca va fi cazul", va lua in discutie o eventuala candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, dar ca acest lucru il va stabili in functie de rezultatul motiunii de cenzura a PSD, informeaza NewsIn.

"Nu as putea sa comentez, in conditiile in care deocamdata fac parte din Guvern", le-a spus el tinerilor liberali reunisi la scoala de vara de la Costinesti. "Mi-e greu, in sensul ca nu am avut timp sa ma gandesc la asa ceva. Cand va fi cazul, daca va fi cazul, sigur, vom discuta", a spus Cioroianu raspunzand unui ziarist care i-a solicitat sa comenteze informatiile potrivit carora el s-ar afla pe lista de candidati PNL la europarlamentare.

Vicepresedintele liberal a mai afirmat ca ar putea examina aceasta posibilitate dupa motiunea de cenzura. "Depinde de rezultatul ei (a motiunii - n. red.), a spus Cioroianu. El a confirmat astfel informatiile potrivit carora conducerea PNL a decis sa amane definitivarea liste de candidati pentru a doua jumatate a lunii septembrie, in asteptarea unui deznodamant privind motiunea de cenzura si, implicit, soarta Guvernului Tariceanu.

Referindu-se la afirmatiile lui Teodor Melescanu, care a cerut celor care se afla pe lista PNL pentru europarlamentare sa reconfirme dorinta de a candida, Cioroianu a sugerat ca acest lucru nu ar avea legatura cu posibila sa candidatura sau cu decizia lui Mihai Razvan Ungureanu de a se retrage sau nu din cursa electorala, afirmand ca actualizarea candidaturilor trebuia facuta pentru ca lista initiala data din luna aprilie.

"Noi am cerut reconfirmarea din perspectiva faptului ca era o lista facuta in aprilie si sigur ca lista e foarte lunga si trebuie sa o verfici periodic, mai ales cand trece atata timp. Probabil, in conditiile in care motiunea va trece, va fi si o regandire, dar deocamdata, fiind inaintea motiunii, mi se pare putin precoce", a explicat Adrian Cioroianu.

Pe de alta parte, intrebat daca prezenta sa pe lista ar putea avea legatura cu prezenta sau absenta lui Mihai Razvan Ungureanu, Cioroianu nu a comentat, dar a precizat ca mai degraba ar putea avea legatura cu faptul ca a mai fost in Parlamentul European.

"Eu ma gandesc ca, mai curand, prezenta pe lista ar putea avea legatura cu stagiul meu in Parlamentul European. Nu stiu daca functioneaza un principiu al vaselor comunicante intre personaje", a incheiat vicepresedintele PNL.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a fost cel care, pentru prima oara la nivel oficial, a admis ca Adrian Cioroianu ar putea candida pentru Parlamentul European, chiar daca el nu a specificat ca acesta ar putea prelua chiar pozitia de locomotiva, in conditiile in care fostul ministru de externe Mihai Razvan Ungureanu se va retrage din cursa. Prezent joi la scoala de vara a TNL, Melescanu a spus ca prezenta pe lista a unor liberali precum Adrian Cioroianu, Mihai Razvan Ungureanu, Ovidiu Silaghi sau Adina Valean ar reprezenta "argumente de forta" pentru PNL numai in conditiile in care ei isi doresc sa devina europarlamentari si sa nu renunte. In context, Melescanu a spus ca nu are informatii potrivit carora Mihai Razvan Ungureanu ar dori sa se retraga de pe lista si ca astfel de informatii a vazut numai in presa. Astfel, ca si ceilalti lideri ai PNL, el a evitat sa dea un raspuns la aceasta problema si a explicat ca situatia lui Cioroianu este delicata pentru ca acesta va trebui sa renunte la functia de ministru pentru a candida la un loc in Parlamentul European.

Delegatia Permanenta a PNL, ce s-a reunit vineri, la Neptun, va dezbate problemele legate de posibila retragere a lui Ungureanu si de lista candidatilor, precum si proiectele de strategie electorala ce vor fi prezentate de secretarul general al partidului Dan Motreanu.

Alegerile pentru Parlamentul European au pus in mare dificultate PNL, generand tensiuni in staff-ul electoral si in interiorul Biroului Politic Central al partidului. Seful campaniei electorale a PNL, Dan Motreanu, i-a amenintat, luni, pe colegii din Biroul Politic Central al partidului, ca ar putea demisiona din aceasta functie, in conditiile in care restul liderilor nu se implica in pregatirea scrutinului pentru Parlamentul European.

In timp ce Motreanu si-a amenitat colegii cu un abandon al bataliei din campania electorala, surse liberale declarasera pentru NewsIn ca Teodor Melescanu a pledat pentru amanarea discutiilor privind candidatii pentru PE tocmai pe ideea ca lista se va schimba daca motiunea de cenzura a PSD va trece de votul Parlamentului. Alaturi de Adrian Cioroianu, Teodor Melescanu figura si el pe lista de rezerva a ministrilor care ar candida, daca pica Guvernul.

Biroul Politic Central al PNL a decis sa ceara liberalilor care si-au depus dosarele pentru cursa euroalegerilor sa isi reconfirme candidaturile, pana saptamana viitoare, in timp ce organizatiile judetene ar urma sa transmita conducerii centrale eventuale modificari in propunerile pe care le-au iniantat deja.
Surse de la varful PNL declarasera saptamana trecuta pentru NewsIn, ca Mihai Razvan Ungureanu nu a dat un raspuns final conducerii partidului privind candidatura sa pentru PE. Sursele citate au afirmat ca este posibil ca Ungureanu sa se retraga din cursa, din motive ce tin de situatia sa familiala delicata si nu de reorientarea sa politica catre alte formatiuni, cum ar fi PLD. PNL lua in calcul aceasta ipoteza si unul dintre numele vehiculate ca si inlocuitor era cel al ministrului de externe Adrian Cioroianu. De asemenea, liberalii se gandeau la Cristian Parvulescu in postura de candidat, in vreme ce Nadia Comaneci si Dan Bittman erau vizati pentru a sustine partidul in campania electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.