In ultima vreme, presedintele a facut un adevarat tur al bisericilor. La Cluj, Traian Basescu a participat la inscaunarea mitropolitului Bartolomeu. Un alt prilej pentru intalnirea cu electoratul a fost slujba de canonizare a ierarhului Pahonie, desfasurata, la Gledin, in judetul Bistrita Nasaud. Au urmat apoi vizitele la manastirile din Bucovina, facute impreuna cu sotia lui.

Apogeul discursului politic al lui Traian Basescu in locasurile de cult a fost la Sibiu, cand seful statului a participat la Liturghia speciala, din prima zi de Rusalii. De fata cu aproape 2 mii de credinciosi, Traian Basescu a mers pana intr-acolo cu demagogia, incat a spus ca, pe 19 mai, poporul roman a exprimat insusi vointa lui Dumnezeu. Presedintele se referea desigur la repunerea sa in functie dupa ce fusese demis de Parlament.

La slujba de la manastirea Secu au mai participat si premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministri, dar si de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Premierul si seful statului s-au ignorat insa pe toata durata ceremoniei si n-au schimbat nici un cuvant.