Calin Popescu Tariceanu l-a crezut pe cuvant pe Alexandros Galiatatos (stanga) ca nu a colaborat cu Securitatea. CNSAS a stabilit insa ca Galiatatos a colaborat cu politia politica comunista

Alexandros Galiatatos, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a fost colaborator al politiei politice comuniste, a decis Colegiul CNSAS. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila, nefiind contestata, si a fost publicata in Monitorul Oficial.

Galiatatos i-a cerut in luna mai lui Tariceanu sa-l elibereze din functia de secretar de stat, din motive de sanatate. O luna mai tarziu, ministrul Orban l-a numit director la Administratia Fluviala "Dunarea de Jos".

Ludovic Orban a declarat, pentru "Romania libera", ca il va informa pe premier si ii va cere lui Galiatatos sa-si dea demisia.

Alexandros Galiatatos a fost recrutat de Securitate la data de 17 septembrie 1979, pe cand era elev in anul IV al Institutului de Marina "Mircea cel Batran" la Facultatea de Navigatie, se sustine in Decizia Colegiului CNSAS 919/2007. Securistii care i-au studiat dosarul au hotarat sa-l recruteze ca informator in problema "Navigatori romani". Pentru a-l convinge sa colaboreze cu Securitatea, organele au avut in vedere si amenda primita de la Militie de Galiatatos, "cand voia sa scoata din port niste tigari straine".

Nu a mai fost nevoie de santaj, securistii consemnand ca tanarul student a venit in intampinarea cererii lor, "chiar a relatat date de interes despre XXX" (n.r. in documentele facute publice de CNSAS nu se precizeaza numele celor turnati de colaboratorii Securitatii). Galiatatos a semnat angajamentul de colaborator la data de 17 septembrie 1979: "Subsemnatul Galiatatos Alexandros (...), constient de contributia ce sunt chemat sa o aduc la apararea securitatii statului (...), ma angajez sa colaborez cu organele de securitate prin furnizarea de informatii si date ce prezinta interes. Ma angajez sa pastrez secretul colaborarii si sa nu divulg nimanui sarcinile ce-mi vor fi incredintate indiferent de functie, grad de rudenie sau relatie. Informatiile vor fi (...) semnate cu pseudonimul 'Bernescu Ioan>>". Odata cu semnarea angajamentului "a fost redactat, de asemenea, un material informativ privind pe (...), aflat in atentia organelor noastre".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.