Interferentele politice, suspiciuni de trafic de influenta, privirile ucigatoare ale concurentei private, toate au contribuit la demolarea mitului ipotecar al ANL. Pana si ministrul care pastoreste Agentia s-a convins ca ceva nu este in regula. In consecinta, in stilul consacrat al lui Murphy, Laszlo Borbely a hotarat ca daca un lucru poate fi perfectionat, cel mai indicat ar fi ca acesta sa fie desfiintat.

Intr-o tara a preturilor exorbitante la locuintele noi si vechi, raportate la puterea de cumparare a majoritatii romanilor, desfiintarea programului ANL de credit ipotecar pare sa fie o surpriza neplacuta pentru milioanele de ro-mani care nu au avut norocul sa profite din reimpartirea avutului national din anii 90. �Ma gandesc sa renuntam la constructia de locuinte cu credit ipotecar, deoarece nu este un proces foarte rentabil. In plus, sunt proiecte care dau foarte multa bataie de cap, in principal din cauza problemelor legate de utilitati sau exproprieri. Noi am inceput acest program in 1999, cand creditul ipotecar nu exista, acum insa toata lumea poate accesa aceste credite si nu mai suntem spectaculosi�, a fost declaratia de inmormantare a programului ipotecar derulat de Agentie, facuta de ministrul Laszlo Borbely. Chiar daca ministrul declara ca se afla inca in faza de reflectie a oportunitatii masurii desfiintarii creditului ipotecar al ANL, surse din Agentie sustin ca masura este ca si luata.

Surpriza declaratiei ministrului dezvoltarii, Laszlo Borbely, este cu atat mai mare cu cat, in actuala conjunctura de piata, creditul ipotecar al ANL este cel mai ieftin produs de pe piata. Reglementarile interne ale ANL impun un pret maxim de vanzare a locuintelor de 550 de euro/mp construit, in conditiile in care dezvoltatorii privati vand la un pret de 1.200-1.600 euro/mp construit.

Greseala ministrului

"Desfiintarea programului de credit ipotecar al ANL este o decizie gresita, iar odata facuta, aceasta va duce practic la distrugerea Agentiei Nationale pentru Locuinte", spune Nicolae Noica, fost ministru al lucrarilor publice, artizanul infiintarii ANL. In opinia ex-ministrului, ANL a fost gandit ca un element tampon intre diversii actori ai pietei constructiilor: investitori (banci), autoritati locale, constructori, producatori de materiale de constructii si beneficiarii finali. "Strategia noastra era sa incurajam dezvoltarea pietei ipotecare atat pentru a reintroduce notiunea de proprietate privata, diluata mult in timpul comunismului, cat si pentru sprijinirea clasei medii in achizitia de locuinte noi. Nu in ultimul rand, am vizat disciplinarea angajatului roman. Pentru ca, nu-i asa, platitorul de rate are o etica si disciplina a muncii diferite fata de o persoana neangajata la un credit", explica fostul ministru.

Din pacate, spune cu amaraciune Nicolae Noica, incepand cu anul 2001 scopul si sensul activitatii ANL au fost deturnate de catre guvernarea PSD intr-o directie gresita, componenta de creditare ipotecara fiind marginalizata in favoarea locuintelor sociale. "Nu inteleg de ce a trebuit o agentie guvernamentala sa se substituie autoritatilor locale, in grija carora se afla atat construirea, cat si repartitia de locuinte sociale", se intreaba ex-ministrul. Practic, ANL s-a transformat dintr-o agentie care sprijina clasa de mijloc intr-o institutie angajata in promovarea electorala a partidului de guvernamant. Foarte usor, atat programul de locuinte cu chirie pentru tineri, cat si ce a mai supravietuit din creditul ipotecar au devenit moneda de schimb in negocierile politice la nivel local, ANL constituindu-se ca o "pusculita" de favoruri locative a Guvernului.