Doua dintre cele mai influente grupuri de interese de pe piata imobiliara a Capitalei se pregatesc de confruntare pentru terenurile din zona Bucur Obor. Proiectul mall-ului pentru care urmeaza sa fie sacrificate piata si Halele Obor, parcul Pasarari si terenuri private este coordonat de grupul lui Puiu Popoviciu. In afara de comerciantii din piata si multii locuitori ai cartierului care se opun demolarilor, proiectul este torpilat si de grupul Bittner - Cocos - Petrache, care a pus ochii, la råndul sau, pe teren.

Pentru a-si asigura prioritatea si a fructifica relatiile „locale“, grupul lui Popoviciu a propus modificarea contractului de parteneriat public-privat pe care l-a incheiat cu autoritatile sectorului 2, astfel incåt sa ia terenul in folosinta imediat. Desi contractul este contestat in instanta si exista litigii pe proprietate, Neculai Ontanu si consilierii locali au executat „intocmai si la timp“ cererile. Prin urmare, comerciantii au fost notificati ca Piata Obor va fi inchisa in cel mai scurt timp, „pentru modernizare“.

Urmeaza miscarea grupului Bittner - Cocos - Petrache, care are „spatele“ asigurat la Primaria Generala, proprietarul terenului. Acestia au infiintat, prin intermediari, SC Parcaj Subteran Bucur-Obor SRL cu o zi inainte ca existenta proiectului de parking subteran sa fie anuntata de PMB. Cele doua proiecte, parkingul si mall-ul se suprapun in teren. Este de asteptat fie o confruntare dura, fie o intelegere profitabila pentru ambele grupuri de „baieti destepti“, dar pagubitoare pentru cetateni si patrimoniul national.

Administratia Locala a sectorului 2 din Bucuresti a devenit o simpla unealta in mainile „baietilor destepti“ care au decis sa rada piata si Halele Obor de pe harta capitalei. O scrisoare prin care societatile investitoare (in spatele carora se ascund nume ca Puiu Popoviciu) cereau modificarea contractului de parteneriat public - privat, incheiat cu Consiliul local al sectorului 2, a avut ca rezultat supunerea prompta si neconditionata a primarului Neculai Ontanu, a Administratiei Pietelor Sector 2 si a consilierilor locali. Acestia au votat o hotarare de Consiliu local, prin care aproba modificarea contractului exact asa cum doresc „investitorii“.

Obedienta unor alesi fata de un grup de afaceristi pentru care interesul public este doar o vorba goala nu este insa decat varful aisbergului. Trecand peste faptul ca s-a modificat un contract incheiat in baza unui sir de ilegalitati (nenumarate acte false, legi si ordonante care erau abrogate cånd au fost invocate ca temei legal, hotarari de CL lovite de nulitate, etc), ca exista litigii in instanta, legate de terenurile prevazute in contract, ca se ignora interesul public al cetatenilor sectorului 2 si ai capitalei, principalul scop al modificarilor cerute de „investitori“ este unul major: asigurarea unei pozitii de forta in zona, pentru a descuraja alti „rechini“ interesati si distrugerea oricarei opozitii fata de proiectul de demolare a Pietei Obor, a halelor si a Parcului Pasarari si de construire a unui mall.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.