Pentru a beneficia de locuinte, romii se obliga sa urmeze cursuri de limba franceza, sa-si trimita copiii la scoala si, cu ajutorul asistentilor sociali, sa-si gaseasca locuri de munca.
Autoritatile locale din peste zece orase din Franta au initiat un program de integrare sociala a romilor provenind in principal din Romania si Bulgaria. Pentru a nu se confrunta cu mustrarile de care are parte Italia, Franta este dispusa sa scoata de la buget milioane de euro pentru bunastarea romilor. Campania pusa la punct de municipalitati are drept scop eradicarea „bidonville”-urilor (taberele de la periferia oraselor unde romii au fost adunati de autoritatile locale, locuind in case din prefabricate si in conditii insalubre), informeaza cotidianul „Le Monde”. Astfel, in schimbul parasirii taberelor, romilor li se ofera locuinte sociale, pentru care platesc 50 de euro pe luna, asa cum este si cazul a 50 de familii de tigani din orasul Aubervilliers (Seine-Saint Denis).

Pentru a beneficia de aceste locuinte, romii se obliga sa urmeze cursuri de limba franceza, sa-si trimita copiii la scoala si, cu ajutorul asistentilor sociali, sa-si gaseasca locuri de munca, detaliaza publicatia franceza. „Nu este ceva luxos, dar este curat, confortabil si bun pentru copii”, comenteaza pentru „Le Monde” un anume Robert Ciurar (35 ani) in legatura cu „bungalow”-ul oferit de primaria Aubervilliers. Proiectul acestei municipalitati nu este singular, fiind ultimul dintr-o serie de initiative lansate de autoritatile din 12 localitati franceze, printre care cele din Lyon si Marsilia. „In functie de anotimp, in comuna apar intre 500 si 600 de romi.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.