Deputatul PSD Ion Stan acuza CNSAS ca incalca legea si Constitutia in problema dosarelor de Securitate ale preotilor. El ii indeamna pe preoti sa nu se prezinte la CNSAS.

Specialistii in drept il contrazic, singura problema fiind momentul sensibil al alegerilor pentru Patriarh.

Ion Stan, deputat PSD si secretar al Comisiei de control al SRI, considera, intr-o declaratie politica trimisa Rompres, ca cercetarea dosarelor de colaborare cu Securitatea ale ierarhilor din Biserica Ortodoxa Romana este un atac grav la Constitutie si o incalcare a legii. Cu toate ca asociatia Civic Media a solicitat, conform legii, verificarea membrilor laici ai Colegiului Electoral Bisericesc, iar Forumul Civic Roman pe cea a prelatilor din acelasi organism, deputatul Ion Stan afirma ca "CNSAS nu este legal indrituit sa se autosesizeze in aceasta chestiune". Stan mai acuza CNSAS ca influenteaza alegerea Patriarhului, raspunzand unor comenzi politice, dar nu precizeaza din partea cui vin acestea.

Specialistii in drept il contrazic insa pe Ion Stan. "Mie mi se pare perfect constitutional. BOR este autonoma in raport cu statul, dar nu a fost gandita ca o institutie imuna in fata CNSAS. Constitutia apara dreptul la viata intima si la protectia datelor personale. Dar scopul legii pe baza careia functioneaza CNSAS este tocmai sa declasifice aceste informatii si sa scoata la lumina dosarele de colaborare cu Securitatea", explica Ioan Stanomir, profesor in stiinte politice la Universitatea din Bucuresti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.